Hlavní obsah

Ve Slezsku se narodila první skotská telata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikátní přírodní lokalita ve Slezsku, Kozmické ptačí louky, kde kromě vzácných živočišných druhů žijí i divocí koně, má první telata skotského náhorního skotu. Kvůli pastvě je zde začali chovat v roce 2022, býka Dunkana dovezli vloni na jaře.

Foto: Kozmické ptačí louky, Jan Unucka

První telata skotského náhorního skotu na Kozmických ptačích loukách

Článek

„Na Kozmických ptačích loukách každoročně čelíme novým výzvám, ale i radostem. Jednou z nich je narození prvních telátek skotského náhorního skotu. Malá a nadýchaná telátka nejsou jen příjemnou novinou, ale připomínají nám hlubší poslání našeho úsilí,“ informuje na sociální síti Facebook Marie Vavrečková, ekoložka společnosti Semix z Opavska.

Firma před lety pozemky o rozloze 73 hektarů vykoupila, aby jim navrátila původní ráz mokřadů a nivních luk. A to se daří. Lokalita se stala u místních i turistů velmi oblíbená.

Foto: Kozmické ptačí louky, Jan Unucka

První telátka skotského náhorního skotu na Kozmických ptačích loukách

Živé sekačky na trávu

Devět jalovic skotského náhorního skotu si zde v květnu 2022 pořídili jako živé sekačky na trávu. Pomáhají s pastvou divokým exmoorským koním. Kombinovaná pastva dvou druhů býložravců totiž pomáhá loukám zachovávat a rozvíjet biodiverzitu.

Odchov mláďat supa se v zoo Ostrava podařil. I přes neshody mezi jejich rodiči

Koktejl

„Koně a krávy vytvářejí pastvou ideální prostředí pro rozvoj kvetoucích druhů rostlin a rozšiřují potravní nabídku hmyzu. Potrava je základem každého ekosystému. Rozmanitost druhů a zdravý stabilní ekosystém fungují jako pojistka pro přírodu i pro nás,“ vysvětlovala Vavrečková.

Foto: Kozmické ptačí louky, Jan Unucka

První telata skotského náhorního skotu na Kozmických ptačích loukách

Dodala, že větší biodiverzita znamená větší odolnost proti nemocem a škůdcům, což je zásadní nejen pro přírodu, ale i pro zemědělství, na kterém závisí také produkce jejich potravin.

„Narození telátek na Kozmických ptačích loukách je připomenutím pro všechny, že jiný způsob hospodaření na zemědělské půdě je možný a efektivní,“ zdůraznila ekoložka s tím, že konvenční způsob hospodaření často vede k úbytku hmyzu a následně ptáků.

Opatrnost při vstupu do pastevního areálu

Společnost prosí návštěvníky Kozmických ptačích luk, aby se nyní chovali tiše a nevstupovali do pastevního areálu. „Naše novopečené maminky si svá telata velmi chrání a překvapivě jsou hodně rychlé,“ upozornila Vavrečková.

Soustavu nivních luk a mokřadů najdou lidé u Kozmic mezi Opavou a Ostravou. Kromě divokých koní, skotského náhorního skotu a běžnějších ptačích druhů zde mohou zahlédnout i vzácné ptáky jako orla mořského, jeřába popelavého, čápa černého či moudivláčka lužního.

Foto: Kozmické ptačí louky, Jan Unucka

Ptačí rezervace Kozmické ptačí louky

Je zde vybudována i ptačí pozorovatelna, která byla pojmenována po Petru Čolasovi, zemřelém řediteli ostravské zoologické zahrady.

Máma se o něj vzorně stará. Ostravská zoo zveřejnila první záběry vzácného šimpanzího mláděte

Koktejl

Naše první letošní mláďata. Brněnská zoo ukázala záběry malých vlků hřivnatých

Koktejl

Reklama

Související témata:
Kozmické ptačí louky

Výběr článků

Načítám