Hlavní obsah

Ve fontáně našli srdce belgického starosty

Novinky, ČTK, Tomáš Skoupý

Při renovaci fontány v belgickém městě Verviers se našla schránka s podivuhodným obsahem – nádobou s lihem, v níž se uchovalo srdce prvního starosty města Pierra Davida. Napsal o tom server BBC. David zemřel v roce 1839, v roce 1883 byla dokončena fontána nesoucí jeho jméno a právě tehdy byla dovnitř umístěna nádoba se srdcem.

Foto: Profimedia.cz

Náměstí Place Verte s fontánou, ve které bylo objeveno srdce starosty (1935)

Článek

„Městská legenda se potvrdila: schránka byla v horní části fontány, poblíž busty Pierra Davida, za jedním z kamenů, které se přemisťovaly během restaurování,“ uvedl zástupce města Maxime Degey.

Podle něj se srdce našlo koncem srpna a bylo prakticky v neporušeném stavu. Občané města chtěli v roce 1839 svého zesnulého starostu uctít, a proto se souhlasem rodiny nechali chirurgicky vyjmout jeho srdce, které plánovali umístit do chystaného památníku.

Shromáždit prostředky na jeho stavbu však trvalo několik desetiletí a proces provázely rovněž hádky o to, jak by měl pomník vypadat. Nakonec na počest politika vznikla fontána na náměstí Place Verte.

„Srdce Pierra Davida bylo do fontány slavnostně uloženo 25. června 1883,“ stojí na kamenné schránce, ve které bylo jeho srdce. Schránka bude nyní vystavena v místním muzeu umění.

Osudným se mu stal seník

Pierre David žil v bouřlivé době, kdy Belgie bojovala za nezávislost. Poprvé se však stal starostou města už jako devětadvacetiletý mladý muž v roce 1800, kdy byla Belgie součástí Francie. V čele města vydržel osm let.

David, přesvědčený frankofil, podporoval myšlenku francouzské revoluce, jeho největším počinem coby starosty ale bylo založení hasičské stanice v roce 1802.

Zlatý poklad, který u Stříbra vyhrabali divočáci, má cenu vesnice

Domácí

V roce 1830 se Belgie vzbouřila, tentokrát proti nizozemské nadvládě, a získala nezávislost. A v tomto turbulentním roce se David stal starostou podruhé. Jeho úkolem bylo těžce poničené město dát dohromady, což se mu podařilo. Zemřel v 68 letech v roce 1839 po pádu ze seníku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám