Hlavní obsah

Ve Finsku postaví kopii Titaniku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Helsinki

Finský podnikatel Toivo Sukari chce pro svou zemi vytvořit obrovský turistický tahák. Milióny eur hodlá investovat do realistické kopie Titaniku. Poučen nezdarem plavidla z počátku dvacátého století ale Titanik číslo dvě nikdy nevypustí na vody světových oceánů. Nejslavnější koráb světa by měl zůstat stát na souši a lákat turisty do severního Finska jako hotelové centrum se spoustou atrakcí.

Foto: ČTK

Titanic byl největší lodí své doby, do historie se však zapsal také velkou tragédií.

Článek

„Každý v Evropě zná Titanik. Ale v regionu Oulu není žádná turistická atrakce a já si myslím, že toto by mohlo turisty přilákat,“ vysvětlil svůj nový podnikatelský záměr miliardář Sukari.

Kopie lodi, která se potopila v dubnu 1912, bude 269 metrů dlouhá a 28 metrů široká. Stála by hned vedle nákupního centra. Výška lodi ještě stanovena nebyla, ale originál měl na výšku 53 metrů.

Možná už v roce 2011

„Mohl by obsahovat hotel a bezpočet různých restaurací,“ uvedl v tiskovém prohlášení Sukari.

Podle odhadů by měla výstavba Titaniku 2 stát mezi 30 a 40 milióny eur, v přepočtu na současný kurz koruny tedy něco kolem 825 miliónů až 1,1 miliardy. První pasažéři by se mohli „nalodit“ asi už v listopadu 2011.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám