Hlavní obsah

Ve 13 letech má olympijskou medaili, nedávno přitom hleděla smrti do tváře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třináctiletá Britka Sky Brownová získala na olympijských hrách v Tokiu bronzovou medaili ve skateboardingu. Stala se tak nejmladším britským sportovcem, jaký kdy na olympijských hrách získal cenný kov. Ještě před rokem přitom Brownová bojovala s následky vážného zranění.

Foto: Profimedia.cz

Sky Brownová získala bronz.

Článek

Ve finále soutěže, které poznamenaly pády některých závodnic, předvedla britská teenagerka mimořádný výkon. „Bylo to skvělé finále. Všechny holky zaválely. Jsem nadšená, nemůžu se dočkat, až medaili ukážu doma,” jásala po skončení závodu Brownová, dcera britského otce a japonské matky, která dlouhodobě žije a trénuje v Kalifornii.

Foto: Profimedia.cz

Stala se nejmladším britským medailistou v historii OH.

Před 14 měsíci se Britka těžce zranila při tréninku, kdy upadla na vrcholu rampy a po dopadu utrpěla zlomeninu lebky a zápěstí. „Když ji v bezvědomí převezli do nemocnice, všichni se báli o její život. Má velké štěstí, že je naživu,” uvedl tehdy její otec.

Ve 13 letech už dokázala Brownová vydělat pořádný balík, který se odhaduje na pět milionů dolarů (107 milionů korun). Spolupracuje se známými značkami po celém světě a po úspěchu z Tokia se předpokládá, že její sláva poroste raketovým tempem.

Olympijské vítězce pomohl k medaili kondom na nevšedním místě

Koktejl

Brownová je nejmladším britským sportovcem, jaký kdy na olympijských hrách získal medaili. S věkem 13 let a 43 dní překonala o 15 dní rekord plavkyně Margery Hintonové z roku 1928. Vůbec nejmladším známým medailistou z olympijských her však zůstává řecký sportovec Dimitrios Lundras, který na hrách v roce 1896 startoval v soutěži družstev ve cvičení na bradlech a získal bronzovou medaili. Tehdy mu bylo 10 let a 218 dní.

Reklama

Výběr článků

Načítám