Hlavní obsah

Varhanní skladba má trvat 639 roků, v pondělí v ní po dvou letech zazněl nový tón

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varhany v německém městě Halberstadt hrají už déle než 22 let jedinou skladbu, ale stále jsou na jejím úplném začátku. Když se tedy změní zvuk, který nástroj vydává, jde vždy o velkou událost.

Foto: ČTK / DPA / Matthias Bein

Varhany v kostele svatého Burcharda v německém městě Halberstadt

Článek

Skladba, kterou varhany v Halberstadtu hrají, je velice specifická. Již v roce 1985 ji pro klavír složil americký avantgardní komponista John Cage a o dva roky později ji přepsal pro varhany.

Nese označení Organ2/ASLSP, ale často se uvádí jako As Slow as Possible, což je označení jejího tempa, v překladu se tedy má hrát tak pomalu, jak je to jen možné.

Web Classic Praha uvádí, že skladba je napsána na osmi stranách a klavíristé ji obvykle hrají 20 až 70 minut, zatímco varhaníci ji dokážou natáhnout až na několik hodin.

Nikdo se však nemůže ani náznakem přiblížit varhanám v kostele svatého Burcharda v Halberstadtu, které byly zkonstruovány speciálně pro přednes této konkrétní skladby.

Ta tam začala znít již v roce 2001, ale do konce je ještě hodně daleko, protože poslední tón by měl utichnout až v roce 2640, tedy 639 let od zahájení. Je to dáno tím, že každý tón, respektive akord zní třeba i několik let.

Classic Praha s odvoláním na web Classic FM uvádí, že v roce 2020 nastala změna akordu po 2527 dnech, poté se tak stalo v únoru 2022 a naposledy v pondělí 5. února 2024.

Do té doby údajně varhany hrály akord složený z tónů C, Des, Dis, E, Eis a E, přičemž v pondělí k nim přibyl tón D. Další harmonická změna by měla nastat 5. srpna 2026, kdy by se do akordu měl přidat tón A.

Každá změna je tak velkou událostí, ale zajímavé diskuse vzbuzuje i samotné provedení skladby. Lidé tak například počítají, kolik kilometrů by musela mít deska, aby se na ni 639 let trvající skladba vešla.

Písněmi Céline Dion terorizují město na Novém Zélandu

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám