Hlavní obsah

V zoo v USA se narodil vzácný, ohrožený hrošík

Richmond

V zoologické zahradě Richmond Metro Zoo v americkém státě Virginie zažili na sklonku loňského roku velkou radost. V prosinci se tam narodilo mládě hrošíka liberijského, který patří mezi vzácné a v přírodě ohrožené druhy, uvedla na svých stránkách zahrada.

V zoo v Richmondu se narodil vzácný, ohrožený hrošíkVideo: AP

 
Článek

Mládě hrošíka přišlo na svět 6. prosince poté, co strávilo v matčině břiše sedm měsíců. Po třech dnech absolvovalo úspěšně neonatologickou prohlídku, kterou provedl tým veterinářů.

Když mu byl týden, vážilo 11 kilogramů, v dospělosti může mít ale až 270 kilogramů.

Rodiči hrošíka jsou samice Iris a samec Irwin. Jejich potomek zatím žádné jméno nemá. „Iris je zkušená matka a o své mládě se velmi dobře stará. Kojí ho a hrošík rychle roste,“ uvádí se v prohlášení zoo.

Foto: AP

V zoo v Richmondu se narodil vzácný, ohrožený hrošík.

Matka s mládětem se nejdřív pohybovala v útulném výběhu mimo dosah návštěvníků. Den před Silvestrem ale byli oba přemístěni do vnitřního prostoru s jezírkem, kde je veřejnost může vidět.

Hrošík liberijský pochází ze západní Afriky a na červeném seznamu IUCN (Mezinárodní svaz ochrany přírody) je veden jako ohrožený druh. Ve volné přírodě zbývá už jen 2500 dospělých jedinců, jejich šance na přežití se proto v zoologických zahradách výrazně zvyšují.

Vidět je mohou návštěvníci i v našich zoo, například v Plzni, Dvoře Králové nebo Olomouci.

Hroší mládě udělalo první krůčky v ostravském venkovním výběhu

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám