Hlavní obsah

V Temelíně vyhlížejí sokolí mláďata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Jaderné elektrárně Temelín znovu vyhlížejí, zda se sokolímu páru narodí mláďata. Sokoli stěhovaví se na vrchol stometrového ventilačního komína poprvé přestěhovali před dvěma roky a v těchto dnech tam ornitolog nainstaloval i speciální fotoaparát.

Foto: JETE Temelín

Ornitolog Václav Beran při kontrole sokolího hnízda na druhé nejvyšší stavbě Temelína.

Článek

Výstup zvládl za necelých patnáct minut. „Budku jsem zkontroloval a vyčistil. Vyměnil jsem fotopast. Je evidentní, že sokolí páreček zde i přezimoval. Mělo by jít o stejný pár, který zde před dvěma roky zahnízdil, ale to si ještě potvrdím podle fotek z fotopasti,“ vysvětlil Václav Beran, výzkumný pracovník Alka Wildlife, jinak také zoolog a kurátor sbírky Muzea města Ústí nad Labem.

Podle Berana dokážou sokoli hnízdit na stejném místě i patnáct let. „Občas se dějí i výměny, například když se jeden z páru zraní. Běžnější ale je, že zůstávají na jednom místě,“ vysvětlil ornitolog.

V neratovické chemičce se vylíhlo mládě sokola

Koktejl

Sokolům podle ornitologů vyhovují výškové budovy a hodně potravy. „Temelín tyto podmínky nabízí. Budka je dostatečně vysoko, navíc kolem elektrárny žije velké množství různých ptačích druhů, které pro sokola představují přirozenou potravu,“ konstatoval Beran.

Vzácní ptáci prý nikterak neomezují chod elektrárny. „Budka je instalována na ochozu ventilačního komína z budovy pomocných provozů. Ničemu nepřekáží,“ ujistil mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Sokol u protinožců zaútočil na pracovníka letiště, neminul

Koktejl

V celé České republice je sledováno přibližně 120 pravidelně hnízdících párů sokolů stěhovavých. Před pěti lety se k programu ČEZ sokolí farmy na záchranu sokolů stěhovavých připojila i Jaderná elektrárna Temelín.

V roce 2021 probíhalo sledování sokolů stěhovavých v lokalitách Dětmarovice, Dukovany, Ledvice, Mělník, Počerady, Poříčí, Proboštov, Prunéřov, Temelín, Třeboradice, Tušimice a Trmice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám