Hlavní obsah

V Riu odstartovala největší party světa, vláda chce rozdat 106 miliónů kondomů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rio de Janeiro

Každoroční karneval v brazilském Riu de Janeiro zahájil v pátek starosta města Marcelo Crivella. Loni tak neučinil, za což byl kritizován. Oslavy, které agentura DPA označila za největší party světa, potrvají do 13. února. Pořadatelé během nich očekávají v ulicích kolem šesti miliónů lidí a brazilská vláda chce rozdat zdarma více než 100 miliónů kondomů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Rio de Janeiru odstartoval každoroční karneval, navštívit ho má až šest miliónů lidíVideo: Reuters

 
Článek

Crivella se zúčastnil úvodní ceremonie, při níž se předává symbolický klíč od Ria králi Momovi, tradičnímu patronovi masopustu. Starosta je bývalým evangelickým knězem a mnoho evangelíků rozverný karneval nepodporuje. Crivella omezil dotace pro přehlídky polonahých tanečníků samby, připomněla agentura AP.

Radnice doufá, že na akci přijede i 1,5 miliónu návštěvníků z jiných částí země a ze zahraničí, což by bylo o 400 tisíc více než loni. Městu, které sužuje finanční krize, přinesou turisté podle odhadů 3,5 miliardy brazilských realů (necelých 22,2 miliónu Kč), uvedla agentura AFP.

Hlavním bodem karnevalu jsou jako obvykle taneční soutěže. V elitní skupině se jich zúčastní 13 škol samby. Jejich vystoupení před desetitisíci diváky zhodnotí 54 porotců.

Na bezpečnost dohlédne přes 17 000 policistů. Úřady také v ulicích rozmístí více než 32 tisíc veřejných toalet. Těm, co si uleví na chodníku, hrozí pokuta ve výši 563 realů (téměř 3300 Kč).

Latinskoamerický producent nápojů AmBev doufá, že za celý měsíc prodá v centru a turistických čtvrtích Ria sedm miliónu litrů piva. Vláda hodlá během karnevalu rozdat v celé zemi zdarma 106 miliónů prezervativů.

Reklama

Výběr článků

Načítám