Hlavní obsah

V psí školce se štěňata učí cucání mléka z dudlíku a osobní hygieně

Novinky, Petr Knötig, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Naučit se cucat mléko z dudlíku a pak i pít z misky, umět se najíst, umýt a v pravou chvíli vyvenčit, to je hlavní úkol pro malé psí děti, které skončily v psí školce, o kterou se starají ošetřovatelé v městském útulku pro opuštěná zvířata v Brně. Osud k malým psům byl mnohdy tak krutý, že se štěňata ocitla na ulici v mrazu ještě v době, kdy se o ně musí postarat jejich máma. V některých případech chovatelé vyhodili nejen je, ale i fenku.

Foto: Pavlína Kurková

Hlavní účinkující večera - Záviš

Článek

"Museli jsme zřídit pracoviště, kterému říkáme psí školka. tady se malá štěňata učí všemu, co by měla znát, než si je někdo vezme do péče. Normálně by je to naučila jejich máma a chovatel, ale pokud se ocitnou na ulici, musíme to nahradit my. Učí se pít, jíst, učí se přijímat lidskou péči a musí poznat, kdy je lidé chtějí pohladit nebo se s nimi pomazlit," řekla vedoucí útulku Jarmila Hrabětová.

Péče pro štěňata

Malí psíci, kteří zažili hned po narození krutý osud, se naučí vše podstatné, co musí do dalšího života znát. Po přijetí je ošetřovatelé prohlédnou, vyčešou, odčerví a lékař prohlédne. "Jediné, co se nenaučí, je vyměšovat na jedno místo, to už je úkol pro nové chovatele, kteří štěňata dostanou naprosto zdravá," dodala Hrabětová.

Na první pohled to vypadá snadno, ale ošetřovatelé se mají ve dvanáctihodinových směnách co otáčet. V útulku je zhruba stovka psů, z nichž téměř třetinu tvoří štěňata. V poslední době se totiž s malými nalezenci roztrhl pytel a strážníci téměř denně vozí do útulku štěňata a někdy i s matkou, které majitel v krabici odhodí na parkovišti nebo u obchodních center.

"Dát malým psům první pomoc do života a naučit je žít samostatně, je moc důležité, protože jinak by měla buď z lidí strach nebo by se stávala agresivními. Pokud už nemohou být u matky potřebnou dobu, pak je musí nahradit člověk, který musí fenu v základních věcech zastoupit. Zbytek zvládnou štěňata sama," potvrdil Jindřich Homolka, který má chovnou stanici a stará se o výcvik psů.

Za vyhození psa hrozí pokuta

Vyhození psi tvoří většinu obyvatel útulku a jen malou část tvoří uprchlíci nebo psi, kteří se zaběhnou a čekají, až si pro ně chovatel přijde. Psi, kteří se dostanou nedobrovolně na ulici, doplácejí na to, že se stali nepohodlnými, když chovatel přecenil své schopnosti nebo ho čtyřnohý přítel prostě přestal bavit.

"Takovíto lidé však porušují zákon na ochranu zvířat před týráním, který jasně stanoví, že nikdo nesmí opustit zvíře s úmyslem zbavit se ho nebo ho vyhnat. Pokud se podaří takovéhoto chovatele najít, pak mu ve správním řízení hrozí pokuta až do výše 15 tisíc korun," doplnil právník Aleš Cejpek.

Podle veterinářů je nutné, aby si majitel fenky včas uvědomil, že bude mít doma štěňata. Pokud je nechce, tak má dvě možnosti, jak tomu zabránit. Buď musí fenku v době hárání hlídat nebo ji nechat vykastrovat. "Kastrace je ideální zákrok proti početí a u zdravé feny většinou není nijak rizikové," doplnil veterinář Pavel Havlíček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám