Hlavní obsah

V první desítce Největšího Čecha jediná žena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká televize ve čtvrtek večer zveřejnila první stovku ankety největší Čech. Přesné pořadí je odkryto od 11. do 100. místa. Souboj deseti nejúspěšnějších pokračuje. Je mezi nimi jediná žena - Božena Němcová, čtyři Janové - Hus, Komenský, Werich a Žižka. Dva Karlové - Čapek a Karel IV. Vedl nich má šanci na vítězství Antonín Dvořák, Tomáš G. Masaryk a Václav Havel, který je jedinou žijící osobností v první desítce.

Článek

V první stovce největších českých osobností se umístilo 18 žen a přes dvacet z TOP 100 je doposud žijících. 

Soutěž probíhá od roku 1992, kde ji poprvé uvedla televize BBC. V porovnání s ostatními zeměmi se v České republice objevilo více umělců než celebrit. Celkově jich bylo vybráno 42, z toho 7 zpěváků, 10 herců, 3 skladatelé a 22 spisovatelů, režisérů a další umělců. Překvapivě se umístilo v anketě i 11 sportovců a 5 duchovních. Téměř dvacet osobností spojených s politikou považují Češi za výjimečné osobnosti.

V první desítce převažovaly historické osobnosti. Do TOP 10 se probojovali dva prezidenti (Tomáš Garrigue Masaryk a Václav Havel), český král Karel IV., spisovatelé (Karel Čapek a Božena Němcová), herec Jan Werich, vojevůdce Jan Žižka, náboženský reformátor Jan Hus, filozof Jan Amos Komenský a skladatel Antonín Dvořák.

Nominační večer vzbudil velký zájem diváků, byl druhým nejsledovanějším pořadem večera. [celá zpráva]

Od čtvrtka diváci mohou znovu hlasovat, a to už jen o deseti finalistech. Hlasování bude ukončeno až při finálovém večeru 10. června.  Každé osobnosti z první desítky budou věnovány až do finále pondělní a středeční dokumenty na prvním programu České televize.  Jednotlivá jména budou jako advokáti hájit známá jména, která také ve finále svého "klienta" budou tzv. prodávat porotě.

Hlasy dostal i Švejk

V rámci ankety Neexistující Čech se umístili nejen oblíbené pohádkové postavy jako Bod a Bobek, maxipes Fík a Rákosníček, ale i Švejk, Libuše a Rychlé šípy.

Během nominačního večera promluvili i někteří z nominovaných a Karel Gott dokonce rapoval za doprovodu beatboxu Marka Ebena. 

Ladislav Smoljak, který kdysi vymyslel slavnou anketu Zlatý slavík, by sám sebe do první stovky určitě nezařadil. Na dotaz Marka Ebena, koho by tipoval, odpověděl, že tipovat nebude a cimrmanovsky zavtipkoval: "Já nesmím ani naznačovat."

Aneta Langerová skromně podotkla, že si ještě nezaslouží být v první stovce největších Čechů. Bolek Polívka lehce prohodil, že na svoje nápady nechodí, že ony chodí na něj.

Rudolf Hrušínský ml. o svém otci prozradil, že neměl rád ankety, ale na druhou stranu oceňoval názor diváků. Za největšího Čecha by jeho Rudolf Hrušinský st. určitě zvolil svou manželku Evu. Lucie Bílá by si zase přála strávit pár chvil s Hrabalem v jeho oblíbené hospůdce.

O osobnosti Jana Palacha, který skončil na 45. místě, promluvil biskup Václav Malý: "Nebyl to čin zoufalství nebo rezignace. On tím chtěl probudit naše svědomí, abychom se stali svobodnými a mohli se podívat sobě do tváře. Jeho oběť nebyla marná."

O vztahu Vladimíra Menšíka k podobným anketám popřemýšlela jeho dcera Martina Menšíková: "Tatínkovi by přišlo nepatřičné, kdyby se stal největším Čechem, když byl Moravák."

Z první stovky byl po dohodě s Českou televizí vyřazen moderátor pořadu Marek Eben, který by se počtem hlasů umístil okolo třicáté příčky. Jeho vyřazením se do první stovky dostal bývalý premiér Miloš Zeman. "Doufám, že mi bude ČSSD vděčná. Slibuji, že nebudu pátrat po původu těch peněz," zavtipkoval Eben.

Zajímavostí je 92. místo Klementa Gottwalda, který vyhrál paralelní anketu Největší padouch. [celá zpráva]

Dosavadní nejmladší "členem" první stovky této ankety je první česká Superstar Aneta Langerová, která se umístila na 70. pozici, přitom 26.listopadu oslaví teprve 19. narozeniny.

První desítka - podle abecedy
Karel Čapekspisovatel, novinář a dramatik
Antonín Dvořákskladatel
Václav Haveldramatik a politik
Jan Huskněz
Karel IV.český král a římský císař
Jan Amos Komenskýhistorik, jazykovědec, spisovatel a vizionář
Tomáš Garrigue Masarykfilozof a politik
Božena Němcováspisovatelka
Jan Werichherec, dramatik a spisovatel
Jan Žižkavojevůdce

Největší Čech: pořadí 11-100 11 Bedřich Smetana skladatel 12 Emil Zátopek atlet 13 Karel Gott zpěvák 14 Jiří z Poděbrad český král 15 František Palacký historik a národní obrozenec 16 Přemysl Otakar II. český král 17 Svatý Václav kníže a světec 18 Václav Klaus politik a ekonom 19 Jaroslav Heyrovský fyzik a nositel NC 20 Svatá Anežka patronka českých zemí 21 Tomáš Baťa podnikatel 22 Edvard Beneš prezident 23 Otto Wichterle chemik 24 Jaroslav Seifert básníka a nositel NC 25 Zdeněk Svěrák scénárista, herec a režisér 26 Ema Destinnová operní pěvkyně 27 Jaromír Jágr hokejista 28 Marie Terezie císařovna 29 Karel Kryl zpěvák a skladatel 30 Miloš Forman filmový režisér 31 Vlasta Burian herec a komik 32 Roman Šebrle atlet 33 Ivan Hlinka hokejista a trenér 34 Karel Havlíček Borovský novinář a spisovatel 35 Daniel Landa hudebník a skladatel 36 Milada Horáková právnička 37 Vladimír Menšík herec 38 Jaroslav Hašek spisovatel a novinář 39 Alfons Mucha malíř a grafik 40 Jan Evangelista Purkyně přírodovědec a lékař 41 Pavel Nedvěd fotbalista 42 Jan Janský psychiatr 43 František Křižík elektrotechnik a vynálezce 44 Jan Železný atlet 45 Jan Palach student 46 Věra Čáslavská gymnastka 47 Leoš Janáček skladatel 48 Alois Jirásek spisovatel 49 Jaromír Nohavica folkový zpěvák 50 Jan Masaryk politik 51 Bohumil Hrabal spisovatel 52 Jan Neruda spisovatel a novinář 53 Josef Jungman jazykovědec, obrozenec, spisovatel 54 Johann Gregor Mendel přírodovědec 55 Franz Kafka spisovatel 56 František Tomášek kněz 57 Svatý Vojtěch kněz 58 Josef Bican fotbalista 59 Josef Kajetán Tyl spisovatel, dramatik a novinář 60 Lucie Bílá zpěvačka 61 Karel Hynek Mácha básník a spisovatel 62 Svatá Ludmila kněžna 63 Bolek Polívka herec 64 Rudolf II. český král a římský císař 65 Josef Dobrovský kněz a národní obrozenec, spisovatel 66 Josef Lada malíř a ilustrátor 67 Rudolf Hrušinský herec 68 Václav II. český král 69 Madeline Albrightová ministryně zahraničí USA, politička 70 Aneta Langerová zpěvačka a SuperStar 71 Přemysl Otakar I. český král 72 Ludvík Svoboda prezident a generál 73 Dominik Hašek hokejový brankář 74 Jan Lucemburský český král 75 Milan Baroš fotbalista 76 Karel Jaromír Erben básník, spisovatel 77 Svatá Zdislava šlechtična 78 Jaroslav Foglar spisovatel 79 Ladislav Smoljak herec, režisér a scénárista 80 Olga Havlová Zakladatelka Výboru dobré vůle 81 Martina Navrátilová tenistka 82 Helena Růžičková herečka 83 Pavel Tigrid novinář a politik 84 Eliška Přemyslovna kněžna, poslední z rodu Přemyslovců 85 Milan Kundera spisovatel 86 Vladimír Remek letec a kosmonaut 87 Boleslav I. kníže 88 Magdalena D. Rettigová spisovatelka 89 Mikoláš Aleš výtvarník 90 Emil Holub lékař,cestovatel 91 František Fajtl letec 92 Klement Gottwald politik 93 Zdeněk Matějček psycholog 94 Jiří Voskovec herec 95 Marta Kubišová zpěvačka 96 Jiřina Bohdalová herečka 97 Miloslav Šimek herec 98 Sigmund Freud psycholog 99 Sámo kníže 100 Miloš Zeman politik  

Pořadí dokumentů k deseti finalistům:

9. 5. 2005  T. G. Masaryk

advokát: Zdeněk Mahler

11. 5. 2005    Václav Havel

advokát: Igor Chaun

16. 5. 2005   Jan Amos Komenský

advokát: Viktor Preiss

18. 5. 2005  Antonín Dvořák

advokát: Michael Kocáb

23. 5. 2005  Karel IV.

advokát: David Vávra

25. 5. 2005  Jan Hus

advokát: Tomáš Halík

30. 5. 2005  Karel Čapek

advokát: Andrej Halada

1. 6. 2005  Božena Němcová

advokát: Yvonne Přenosilová

6. 6. 2005  Jan Werich

advokát: Halina Pawlowská

8. 6. 2005  Jan Žižka

advokát: Jan Kraus

Dokument v pořadí jedenácté NEJ osobnosti Járy Cimrmana se objeví na obrazovce České televize ve čtvrtek 9. června. Jára Cimrman se stal Největším neexistujícím Čechem. Jeho tvůrci Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák obdrželi z rukou Jiří Grygar cenu Budvar pro Český unikát. Grygar navíc sdělil, že Cimrman už jednu velkou cenu získal od Astrologické unie v podobě vlastní planetky s pořadovým číslem 7796.

Anketa

Kdo by z finálové desítky měl anketu Největší Čech vyhrát?
Karel Čapek
3,8 %
Antonín Dvořák
3,4 %
Václav Havel
7,1 %
Jan Hus
4,1 %
Karel IV.
46 %
Jan Amos Komenský
9,1 %
Tomáš Garrigue Masaryk
13,2 %
Božena Němcová
3 %
Jan Werich
5 %
Jan Žižka
5,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4764 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám