Hlavní obsah

V pražské zoo slaví, exotický dikdik se zde narodil vůbec poprvé

Kristýna Léblová, Jakub Dulínek, Novinky, Kristýna Leblová, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražská zoo v Troji se může chlubit dalším úspěšným přírůstkem jejich zvířecích obyvatel. V polovině srpna se zde narodilo první mládě africké antilopy dikdik Kirkova. Nové mládě, které mohou návštěvníci při troše štěstí potkat v Africkém domě, přiblížil Novinkám zdejší kurátor kopytníků Jan Mengr.

V Zoo Praha se narodilo první mládě dikdika KirkovaVideo: Novinky

 
Článek

„Od 14. srpna máme u nás nové mládě dikdika Kirkova, je to taková malá africká antilopka. Mládě sameček i s matkou Blanchett mohou návštěvníci vidět spolu s mládětem v expozici dikdiků a hrabáčů,” popsal Mengr s tím, že mládě na své jméno stále čeká.

Podle něj specifické přízvisko tohoto roztomilého, avšak velmi plachého zvířete, jež ve volné přírodě východní a jihozápadní Afriky obývá nejčastěji křoviny stepí, vychází ze zvuku, který vydává. „Když ho vyplašíme a utíká, tak právě vydává specifický zvuk, který zní jako ‚dikdik‘ nebo ‚zikzik‘,” uvedl.

Foto: Novinky

Mládě dikdika společně s matkou Blanchett.

Pro pražskou zoo je narození dikdika důvodem k oslavě. Mládě tohoto druhu antilopy, který patří k nejmenším antilopám na světě, se zde podařilo odchovat poprvé. Do plného vzrůstu dosáhne mládě během dalších sedmi měsíců, necelý půl rok také tráví čas s matkou.

„Mateřské mléko bude pít zhruba dalších pět měsíců. Ve chvílích, kdy bude plně vzrostlý, bude mít zhruba dvacet až třicet centimetrů v kohoutkové výšce a bude vážit něco mezi dvěma až pěti kilogramy,” doplnil kurátor.

Olomoucká zoo odchovala vzácné jeřáby

Koktejl

Expozici s výběhem, kam mládě společně s matkou, samcem Daxem a další samicíí Anabell často chodí, mohou návštěvníci pražské zoo nalézt v Africkém domě spolu s žirafami a dalšími obyvateli afrických savan.

Reklama

Výběr článků

Načítám