Hlavní obsah

V Plzni hledají jméno pro vzácné šimpanzí mládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

O tom, jak se bude jmenovat mládě šimpanze z plzeňské zoologické zahrady, rozhodnou lidé v anketě, kterou zoo spustila na svých webových a facebookových stránkách.

Foto: Kateřina Misíková

Jak se bude jmenovat? Djimon, Dumay nebo Dakarai

Článek

Hlasování poběží až do 24. března, křtiny jsou na programu 28. března, na velikonoční Zelený čtvrtek - to sameček z extrémně ohroženého poddruhu čego oslaví právě čtvrt roku.

Zatím je jisté jedno. Bude se jmenovat od D. „Navazujeme v abecedě na dosud odchované plzeňské šimpanze Alana, Bamii a Cailu,“ vysvětlil mluvčí zahrady Martin Vobruba. „Máme tři varianty jmen, všechna pocházejí z afrických jazyků. Jednou z možností je Djimon, což znamená silný chlapec, další Dumay, tedy samec, a mohl by se také jmenovat Dakarai - radost,“ nastínil Vobruba.

Foto: Kateřina Misíková

Šimpanzí klučina se narodil 28. prosince

Matkou šimpanzího klučiny je sedmatřicetiletá Mária, otcem stejně starý Siri. „Samice i mládě si vedou velmi dobře a za pěkného počasí se dají pozorovat také ve venkovním výběhu,“ upozornil Vobruba. V Plzni chovají šimpanze s přestávkami od roku 1964.

Plzeňský šimpanzí klučina už objevuje svět

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám