Hlavní obsah

V Peru objevili více než 160 záhadných kreseb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na známé a záhadné peruánské planině Nazca vědci objevili 168 nových obrazců vyrytých v zemi, takzvaných geoglyfů. Ale na rozdíl od již známých obřích objektů jde tentokrát většinou o podstatně menší výtvory.

Odborníci odhalili desítky nových obrazců na planině NazcaVideo: Reuters

 
Článek

Peruánská planina Nazca je známá tím, že jsou v jejím povrchu vyryty obří obrazce, které je možné spatřit jen ze vzduchu a jejichž význam se dodnes nepodařilo uspokojivě vysvětlit. Výzkumný tým z univerzity v japonském městě Jamagata minulý týden oznámil objev dalších 168 kreseb. Ale ty jsou značně menší a dají se pozorovat i ze země.

Nejnovější oznámení je výsledkem dvouleté práce, spočívající především v leteckém průzkumu a mapování terénu. Odborníci doufají, že by tyto menší geoglyfy mohly vnést více světla do toho, proč před více než dvěma tisíci let vlastně vznikly, kdo je vyrobil a k čemu sloužily.

Geoglyfy na planině Nazca znázorňují jak lidi, tak různá zvířata. O jejich poslání existuje několik teorií včetně komunikace s mimozemskými civilizacemi. Střízlivější hypotézy předpokládají, že šlo o ukazatele cesty, že plnily ceremoniální či náboženský účel nebo že měly astronomický význam.

Hrozbou je těžba

Planina Nazca se nachází zhruba 400 kilometrů jihovýchodně od peruánského hlavního města Lima a včetně nových objevů se na ní nachází 358 dosud známých geoglyfů. Průzkum ještě není dokončen, protože ho komplikuje zejména značná rozloha území.

Výzkumníci se společně s peruánskou vládou snaží v krajině stanovit hranice, v nichž by byly omezeny komerční aktivity. Podle profesora Masata Sakaie z Jamagatské univerzity totiž hrozí, že by některé geoglyfy mohly být zničeny v důsledku rozšiřující se těžby nerostů, což se ostatně v minulosti už stalo.

Kočka stará 2200 let. Na tajemné peruánské planině odhalili velký obrazec

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám