Hlavní obsah

V Pardubicích se koná Aviatická pouť. Ve vzduchu byly desítky letadel

Pardubice

Na pardubickém letišti dnes začal 28. ročník Aviatické pouti. Návštěvníkům se při letových ukázkách představí desítky historických letounů i nejmodernější vojenské stroje. Letecká show přilákala tisíce lidí. Přehlídka pokračuje také v neděli.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Tématem letošního 28. ročníku je výročí 100 let od vzniku Československa. Na snímku je replika letounu Blériot.

Článek

„Máme plno, počasí vyšlo fantasticky, není tropické vedro. Doufejme, že do večera nepřijdou bouřky. Během víkendu se divákům představí více než 50 strojů,“ řekl Petr Kolmann z týmu pořadatelů.

Začátek akce patřil historii letectví. Návštěvníkům se ve vzduchu předvedl například letoun Blériot, s nímž létal první český aviatik Jan Kašpar.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Počátek pouti patřil historickým letadlům.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Diváci mohli v sobotu obdivovat i letouny Spitfire.

„Velkým diváckým zážitkem je například předvedení britských stíhacích letounů Spitfire, skupina akrobatických letadel týmu Red Bull nebo bojová ukázka z období první světové války. Před sebou máme blok letecké akrobacie a armádní blok. Co číslo, to velký zážitek,“ řekl Kolmann.

Vojenský blok nabízí třeba ukázku bezpilotního prostředku BRUS, který armáda využívala pro získání záběrů nad sklady ve Vrběticích na Zlínsku, kde vybuchovala munice.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

T-28 Trojan

Vzlétnou i proudové stíhačky JAS-39 Gripen či vrtulníky Mi-171 a Mi-24. Letový program tradičně doplní ukázky pozemní současné a historické vojenské techniky.

Za jedno z největších lákadel přehlídky Kolmann považuje stíhací letoun z druhé světové války, australský CAC Boomerang. „Jsme jedním z prvních leteckých dnů v Evropě, kde je toto letadlo představeno. Bude létat samozřejmě i zítra, nedělní program je totožný s dnešním,“ řekl.

Akce připomíná i 100 let české státnosti. „Měli jsme tu už blok letadel z období první republiky. Aviatická pouť si ale historii československého letectví připomíná průběžně celých 28 let,“ dodal Kolmann. Aviatickou pouť každoročně za víkend navštíví 25 až 30 tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám