Hlavní obsah

V Panafrickém parlamentu se strhla při hlasování rvačka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zákonodárci by měli být pro společnost vzorem a na půdě parlamentu by se měla vést otevřená, ale kultivovaná diskuse. Občas to má k ideálu daleko. Ostudě se nevyhnul ani Panafrický parlament v Johannesburgu, kde atmosféra připomínala hospodskou rvačku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Panafrickém parlamentu se strhla hromadná bitka zákonodárcůVideo: Reuters

 
Článek

Zákonodárci Africké unie, což je africká obdoba EU, se sešli 31. května v největším jihoafrickém městě Johannesburgu, aby se dohodli na postupu volby nového prezidenta Unie. Jak ukazují záběry na videu, tato dohoda hladce rozhodně neprobíhala.

Bitka v českém parlamentu, píší o konfliktu zahraniční média

Domácí

Zákonodárci ze západní Afriky nesouhlasili se svými kolegy z jihu ve věci střídání funkce prezidenta mezi různými regiony kontinentu. Od založení instituce v roce 2004 dosud nebyl zvolen prezident z jihu, přičemž poslední dva prezidenti pocházeli právě ze západu.

Diskuse přerostla ve rvačku. Došlo k ní v momentu, kdy zastupitelka ze Senegalu Pemmy Majodinová byla nakopnuta jiným členem parlamentu, když chtěla vhodit lístek do hlasovací urny. O tu se pak několik lidí přetahovalo a poslanci do sebe začali strkat. Volba se tím přerušila.

Instituce nemá moc pravomocí

Násilí odsoudil předseda Africké komise Moussa Faki Mahamat, který po událostech vyzval na Twitteru všechny členy shromáždění, aby se uklidnili a začali respektovat pravidla, na kterých instituce stojí.

Africká unie se skládá z 55 členských států zastupujících všechny země na kontinentu. Jejím hlavním orgánem je právě Panafrický parlament a prezident. Mělo by se jednat o nejvyšší zákonodárnou instituci Afriky, ale usnesení, která se na půdě parlamentu odhlasují, mají formu pouhých doporučení. Členové jsou do parlamentu dosazováni skrze národní volby.

Reklama

Výběr článků

Načítám