Hlavní obsah

V Olomouci se narodilo letos první mládě medojeda na světě

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

První letos na světě v zoologických zahradách narozené mládě medojeda přišlo na svět v zoo na Svatém Kopečku u Olomouce. Matka je zatím přísně střeží, takže ho kromě ní zatím téměř nikdo neviděl, jen slyšel. Ošetřovatelky ho pouze zahlédly přes husté pletivo.

Foto: Zoo Olomouc

Své mládě medojedí matka zatím neukazuje. To se drží na jejím břiše a prozrazují jej jen jeho zvuky.

Článek

„Vše nasvědčuje jeho životaschopnosti, tak věřím, že nic nezakřikneme. Datum jeho narození odhadujeme dnem 22. července,“ uvedla zooložka Libuše Veselá. Medojed je chován v zoo velmi zřídka. Na celém světě se jedná jen o 16 institucí. V celé Evropě pak o šest zařízení, z toho ve třech případech jde o zoo v ČR.

Ta olomoucká má od loňského října čtyřletého samce Akina a tříletou samici Kali, kteří pocházejí z míst svého přirozeného výskytu v Africe.

„Odchov malého medojeda je běh na velmi dlouhou vzdálenost. V zajetí narozených mláďat  a zkušeností a informací z prvních týdnů jejich života existuje pramálo, navíc z odchovu ve volné přírodě samice nedělá veřejnou záležitost. Víme tedy pouze to, že mládě se rodí velmi nedokonalé a na matce bývá zcela závislé několik měsíců,“ řekla Právu mluvčí olomoucké zoo Iveta Gronská.

Kunovitá šelma žije ve volné přírodě v Africe a v části jihovýchodní Asie. Volná kůže v krční oblasti medojeda chrání nejen proti bodnutí žihadlem, ale také při napadení, kdy se díky ní podobně jako medvěd malajský dokáže vymanit ze sevření a otočit se až o 180 stupňů. Svalnaté přední končetiny má šelma obdařené drápy dlouhými až 5 cm. S jejich pomocí dokáže během pár minut vyhrabat díru velkou tak, že ji může použít jako svůj úkryt.

Při honbě za medem úzce spolupracuje s ptáky

Medojed je všežravec, nepohrdne mršinou, pochutná si i na ovoci a má rád med. Úzce přitom spolupracuje s opeřencem medozvěstkou křiklavou. Ta svým křikem zvěstuje, že nalezla včelí hnízdo. Medojeda k němu navede, počká, až ho rozbije, vyplení, a poté se k hostině přidá, zbytky pláství jsou pro ni uspokojením z dobře vykonané spolupráce.

Do skladby jídelníčku medojedů patří i smrtelně jedovatí hadi, zmije útočná či kobra. Pokud ho paralyzují jedem, medojed sice na pár minut upadá do stavu podobajícího se smrti, ale většinou uštknutí přežije. „Jde o velmi nebojácné a silné zvíře. Jsou známé případy, kdy medojed zaútočil i na několik lvů,“ doplnila Gronská.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám