Hlavní obsah

Vzácná mláďata tygrů se odvážila do venkovního výběhu zlínské zoo

Právo, Aleš Fuksa
Zlín

Trojice tygřích mláďat se začíná prohánět venkovním výběhem ve zlínské zoologické zahradě. Dvě samičky a jeden tygří kluk jsou tím nejvzácnějším, co nyní Zoo Zlín nabízí.

BEZ KOMENTÁŘE: Ve zlínské zoo si mladí tygříci užívají výběhuVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Malá tygřata jsou nesmírně cenná především díky tygřím rodičům, kteří podle ředitele zoo Romana Horského i podle vedení Evropského záchranného programu vytvořili geneticky nejcennější pár chovaný v Evropě.

„Vedení Evropského záchranného programu pro tygry ussurijské nám projevilo skutečně velkou důvěru. Umožnilo spojení dvou nejcennějších zvířat v evropskému chovu právě ve zlínské zoo. Prarodiče samce Boatsmana i samice Tanji pocházejí z volné přírody, jejich mláďata tak znamenají mimořádný přínos pro evropský chov tygrů ussurijských,“ vysvětlil Horský.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Tři mláďata ve zlínské zoo už dovádí pod širým nebem.

Tygří koťata se narodila 10. června. Dosud trojice mláďat zůstávala v chovatelském zázemí. Nyní už jsou samostatnější a nebojí se vzdálit se od své matky do různých koutů výběhu.

V zoo budou tygřata ještě rok

Mláďata nyní váží zhruba deset kilogramů, což je trojnásobek jejich porodní váhy. „Všechna prospívají dobře,“ sdělil hlavní zoolog zahrady Kamil Čihák. Zatím se živí především mateřským mlékem, začínají však také ochutnávat maso, kterým chovatelé krmí jejich matku.

Ve zlínské zoo zůstanou mladí tygři zhruba rok. „Pak se začne jednat o tom, kde je umístit. Komise, která se chovem tygrů zabývá, vydá určitá doporučení vzhledem ke genetice a podle toho se rozhodneme, do které zoologické zahrady půjdou,“ dodal Čihák.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

O mláďata se stará jejich matka, patnáctiletá Tanja. Otec mláďat, osmiletý samec Boatsman, je umístěný v zázemí.

Koťata zatím nemají jméno. To jim vybere herec a režisér Miroslav Krobot, který se v sobotu 7. září stane ve 14 hodin jejich kmotrem.

Tygr ussurijský je jednou z nejvzácnějších kočkovitých šelem. Populace žijící v zajetí čítá na celém světě zhruba 550 jedinců, výrazně tak převyšuje počet zvířat žijících ve volné přírodě.

Reklama

Výběr článků

Načítám