Hlavní obsah

V Olomouci mají syrečkového šampióna

Právo, Bedřich Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Nový světový rekord v rychlosti pojídání olomouckých tvarůžků padl v sobotu odpoledne na Horním náměstí v Olomouci. Šampiónem se před zraky několika stovek diváků stal osmapadesátiletý Vladislav Najman z Přáslavic na Olomoucku, který překonal svůj vlastní rekord z roku 2003. Tři stogramové balíčky syrečků, dva krajíce chleba s máslem, stogramovou cibuli a půl litr piva stihl nový rekordman spořádat za minutu a 47 sekund.

Článek

Svůj nejlepší čas z přeloňského roku překonal o tři vteřiny. "Loni jsem svého největšího soupeře trochu podcenil, ale tentokrát už to konečně vyšlo," řekl Právu vítěz. Tajemství, jak se stát světovým rekordmanem v tomto kuriózním oboru, ale nejlepší závodník prozradit nechtěl. Uvedl jen, že nejtěžší je sníst cibuli, proto právě jí soutěž zahájil.

"Cibule je tvrdá, ta se nerozpustí. Ostatní se v pivu rozmělní, takže se dá rychle spolknout," poznamenal. Na svůj výkon se nijak zvlášť nepřipravoval a před mistrovstvím si spíš rozmýšlel taktiku. Loňský vítěz soutěže, pětatřicetiletý petr Miček z Bystrovan skončil druhý, za vítězem zaostal o téměř padesát sekund. Těsně za ním skončila překvapivě devatenáctiletá Jana Hudcové z Hranic, která se mistrovství v pojídání tvarůžků zúčastnila poprvé a byla v soutěži jedinou ženou.

Za sebou nechala řadu zkušených borců. "Tvarůžky mám ráda, ale jím je tak jednou za rok. Vůbec jsem nečekala takový úspěch," přiznala dívka. Na rozdíl od svých soupeřů ji problém dělalo pivo, které jinak nepije. Finále v pořadí šestého mistrovství světa se zúčastnilo celkem deset borců. Kromě loňského vítěze se do něj všichni ostatní museli probojovat v postupových kolech. V poli poražených finalistů skončil i soutěžící z USA, který se do Olomouce letos přiženil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám