Hlavní obsah

V Olomouci je na výstavě k vidění největší i nejvzácnější papoušek

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Zhruba 250 druhů ptáků lze od pátku spatřit na olomouckém výstavišti, kde byla zahájena třídenní mezinárodní výstava exotického ptactva Exota Olomouc. V expozici jsou mj. i největší a také nejvzácnější papoušek na světě.

BEZ KOMENTÁŘE: Exota Olomouc nabízí pohled do ptačího světaVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

Kromě papoušků lze na největší výstavě svého druhu v Česku vidět i další ptáky od drobných exotů až po velké tukany, zoborožce, zástupce hrabavých ptáků a vodní drůbeže.

Návštěvníci mohou obdivovat mj. největšího papouška na světě - aru hyacintového, který dorůstá délky až jednoho metru. Pochází z Jižní Ameriky a patří mezi nejinteligentnější ptačí druhy.

Ve své domovině – amazonské džungli a rozsáhlém močále Pantanal, který se rozkládá na pomezí Brazílie, Bolívie a Paraguaye – byl dlouhou dobu ohrožen. Poslední léta ale jeho populace díky důsledné ochraně stoupá. Daří se mu také u českých chovatelů.

Foto: Exota Olomouc

Papoušek ara hyacintový

„Rozmnožit ary hyacintové není vůbec nic jednoduchého. Vždyť jenom fakt, že mláďata se osamostatňují až po roce života, vypovídá o tom, jak náročný je to papoušek z hlediska chovu i odchovu,“ uvedl ředitel výstavy Jan Sojka.

Chovný pár arů hyacintových podle něj nezřídka zahnízdí poprvé až ve dvanácti letech věku. „I z těchto důvodů se arové hyacintoví na výstavách exotického ptactva takřka nevyskytují, Exota Olomouc je velkou výjimkou,“ zdůraznil Sojka.

V Jižní Americe má svou domovinu i nevzácnější papouščí druh - ara kaninda, který lze také nyní v Olomouci spatřit. Žije výhradně v Bolívii, kde zbývá posledních 300 jedinců. „Situace v jeho domovině není dobrá, protože ubývá vhodných biotopů pro hnízdění,“ poznamenal Sojka.

Foto: Exota Olomouc

Ara kaninda

Na olomouckém výstavišti jsou prezentovány i další zástupci největšího papouščího rodu – arů. Jde o ary zelené, zelenokřídlé, arakangy, vojenské, ararauny, červenouché a malé.

Na výstavě je k vidění mj. také vzácně chovaný černý kakadu havraní.

„Podařilo se nám také sehnat velmi zajímavou kolekci loriů, kteří začínají být kvůli náročnosti chovu stále vzácnější,“ konstatoval Sojka.

Foto: Exota Olomouc

Kakadu havraní

Zajímavostí je mj. i kolekce malých tukanů – arassariů, nejrozsáhlejší, jaká kdy byla v Evropě prezentována. Jde o osm druhů včetně vzácného evropského prvoodchovu arassari amazonského.

Exota Olomouc patří mezi největší výstavy svého druhu v Evropě. Tradici drží již čtyři desetiletí a láká desítky tisíc návštěvníků nejen z České republiky, ale i ze Slovenska, Polska, Rakouska, Německa, Belgie, Holandska, Maďarska a dalších zemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám