Hlavní obsah

V odříznuté vísce osvítili auty ranvej, aby kvůli dítěti mohli přistát záchranáři

Novinky, Tomáš Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Musíme si pomáhat. Čím menší a odlehlejší komunita je, tím více to v ní platí. Aljašský Igiugig obývá sedmdesátka lidí a od nejbližší civilizace je vzdálen zhruba 450 kilometrů. Když jde o v Igiugigu o život, všichni udělají, co je v jejich silách. Minulý pátek proto nasedlo všechno, co má ruce a nohy, do aut, aby osvítilo potemnělou ranvej a zachránilo tak život dítěte.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Bylo něco po půl dvanácté večer a Idu Nelsonovou, náčelnici kmene, jehož členové tvoří obyvatelstvo Igiugigu, překvapilo burácení leteckých motorů. „Letadla tu normálně kolem půl dvanácté nelítají, takže jsem okamžitě věděla, že je něco špatně,“ uvedla Nelsonová v rozhovoru pro CNN, která o události informovala.

Jakmile letadlo přeletělo, Nelsonová se zadívala směrem k malé ranveji, jež představuje jedno z mála spojení se světem, které obyvatelé Igiugigu mají. Jenže světla, která by měla přistávací dráhu osvětlovat, byla potemnělá.

Žena okamžitě naskočila do auta a během pár okamžiků byla u ranveje. Tam narazila na místního pilota, který jí sdělil, že světla nejdou rozsvítit ani na dálku z jeho letadla (jak to dělá běžně), ani manuálně.

Záchranářské letadlo mělo pod sebou jen černočernou tmu. V takových podmínkách by bylo téměř nemožné bezpečně přistát. Nelsonová věděla okamžitě, co dělat. Nabídla se, že jeden konec ranveje osvětlí světly svého vozu. V tom jí volala sousedka, která chtěla vědět, zda letadlo už přistálo.

Řidiči od 8 do 70 let

Nelsonová své přítelkyni vysvětlila, co se děje, a požádala, ať zavolá co nejvíce lidem. Pilot skočil do svého letadla, aby mohl přes vysílačku komunikovat s posádkou záchranářského stroje.

Sousedka mezitím stihla obvolat 32 lidí. Nikdo neodmítl, během dvaceti minut se podařilo na letiště dostat ke dvaceti vozům. Nelsonová uvedla, že za volantem seděli řidiči a řidičky ve věku od 8 do 70 let.

Vozy se rozmístily po jedné straně ranveje, jeden vůz u každého jednoho nefunkčního světla. „Podmínky na ranveji, sníh, led. To všechno nám už zabránilo přistát. Ale nevybavuji si nefunkční světla,“ uvedl ředitel společnosti LifeMed Alaska, která provozuje síť záchranářských letadel Russ Edwards.

Pomáhat je normální

A nefunkční světla naštěstí nezabránila přistání ani tentokrát. „Posádka a lidé na zemi přišli s bezpečným a kreativním řešením. Bez spolupráce všech by se to jistě nepovedlo,“ dodal Edwards. Letadlo udělalo několik přeletů nad osvětlenou dráhou a následně přistálo.

Ostrý hoch z Beskyd: Uříznutou ruku řešíme na Aljašce panákem vodky

Muži

Podle Edwardse byl dětský pacient v bezpečí naložen a následně transportován do nemocnice v Anchorage ve stabilním stavu. Další jeho zdravotní stav není znám.

Nelsonová, matka dvou dcer a pěstounka jednoho chlapce, je šťastná, že dítě cestu zvládlo. Ohledně pohotové reakce místních příliš nepřemýšlela. „Je to tady v takové malé komunitě běžné. Co pro jiné může být neobyčejné, je tady normální,“ uzavřela Nelsonová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám