Hlavní obsah

V Novém Kníně vypukla světová zlatá horečka

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gramofonová deska, čínský klobouk, kanadská pánev. Není řeč ani o hudbě, ani o asijské pokrývce hlavy, ani o smažení, ale o rýžování zlata. Všechno jsou to nástroje k hledání vzácného kovu v říčním korytě. V Novém Kníně na Příbramsku se koná tento týden mistrovství světa v rýžování zlata.

Foto: Klub českých zlatokopů, Právo

Mistrovství světa v rýžování zlata se účastní 275 závodníků ze 13 zemí světa.

Článek

Do lokality, kde se v historii zlato těžilo, se sjelo podle pořadatelů 275 účastníků ze 13 zemí světa. „Většina je z Evropy, ale máme tady i jednu závodnici z Japonska,“ potvrzoval v ruchu prvních závodních kol předseda Českého klubu zlatokopů, který je organizátorem soutěže, Bohumil Toms.

U kádí už od středečního rána stáli ohnutí a plně soustředění účastníci mistrovství a snažili se probojovat do dalších kol a postupně až do sobotního finále.

V Brně vyhlašovali nejlepší piva, za vítězem mužský rukopis nehledejte

Muži

Každý nafasoval kbelík s patnácti kilogramy speciálního písku, každému do něj zlatič přimíchá stejný počet zlatinek, což jsou jeden až 1,5 milimetru drobné částečky zlata, a soutěžící pak musí zvoleným nástrojem co nejrychleji najít všechny kousíčky, aniž by však tušil, kolik jich v kbelíku má.

„Je to kombinace rychlosti a pečlivosti. Už tady máme soutěžícího, který za minutu našel všechny zlatinky, měl jich sedm,“ nastínil rychlost Bohumil Toms. Pořadatelé museli dovézt asi padesát tun písku, který má imitovat ten ve zlatonosných řekách.

„Je to sterilní betonářský písek s valounky do pěti centimetrů imitující říční sediment,“ vysvětloval Toms.

Nejlepší vinice světa: Jedna z nich číhá přímo za humny

Muži

Za pomoci pánví zlatokopové písek s vodou prohledávají, nalezená zrnka zlata sbírají do ampulek a když se závodník domnívá, že všechna našel, běží k porotci. Ten zapíše čas, spočítá zlatinky. Za každou chybějící dostane závodník tříminutovou penalizaci, takže se přece jen vyplatí rýžování neuspěchat.

Muži, ženy, děti i rodinné týmy

Závodí děti, muži, ženy i národní nebo rodinné týmy. „Zlato, které si každý vyrýžuje, si může nechat,“ pousmál se Toms. Soutěžní zlato je přírodní a organizátoři jej získávají obvykle od skutečných zlatokopů. Ti si větší nalezené nugety nechávají, ty drobnější úlomky, které propadnou sítem, nabízejí právě k těmto účelům.

Mít detektor kovů trestné není, ale hledání pokladu ano

Domácí

Součástí mistrovství, které potrvá až do soboty, je i doprovodný program. Diváci mohou jednak sledovat samotný závod a fandit, ale mohou také sami zkusit rýžování. „Máme tady instruktory, kteří vysvětlí, jak na to,“ lákal Toms. Kromě toho je možné sledovat práci řemeslníků zpracovávajících zlato, například rytců.

Dobývání zlata v oblasti Nového Knína nepřipomíná jen probíhající mistrovství, ale také zdejší muzeum s expozicí zaměřenou na historii těžby a zpracování cenného kovu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám