Hlavní obsah

Nejlepší vinice světa: Jedna z nich číhá přímo za humny

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každoroční vyhlášení nejlepších vinic světa proběhlo letos kvůli koronavirové pandemii online. Přesto ukazuje žebříček toho nejlepšího, co světové vinice nabízejí. Loňské vítězství obhájila argentinská vinice Zuccardi Valle de Uco. Na třetím místě se umístila rakouská vinice, kam to Češi mají, co by kamenem dohodil.

Foto: Profimedia.cz

Na třetím místě se umístila vinice v Rakousku.

Článek

Jak se vlastně pozná taková nejlepší vinice? Není to o jednom či dvou kritériích, porotci jich hodnotí celou řadu.

„Posuzujeme celkové prostředí, víno, jídlo, personál, architekturu, atmosféru či třeba kvalitu prohlídky,” říká Andrew Reed, zakladatel projektu The World's Best Vineyards.

Foto: Profimedia.cz

Prvenství získala vinice na úpatí And, kde vyrostl i moderní komplex pro hosty.

Letošní ročník na prvních dvou místech nepřinesl oproti loňskému roku žádnou změnu.

Vítězství obhájila argentinská vinice Zuccardi Valle de Uco před uruguayskou Bodega Garzón. Rodinná firma Zuccardi funguje od roku 1963 a před čtyřmi lety do okolí vinic přibyl nový areál s vinařstvím a ubytováním.

Přehled 10 nejlepších vinic 2020
Zuccardi Valle de UcoArgentina
Bodega GarzónUruguay
Domäne WachauRakousko
MontesChile
Robert Mondavi WineryUSA
Marqués de RiscalŠpanělsko
Château Smith Haut LafitteFrancie
Quinta do CrastoPortugalsko
Antinori nel Chianti ClassicoItálie
Viña VikChile

Na stupně vítězů se dostala také vinice Domäne Wachau z Dolních Rakous, kterou Češi mají skutečně za humny. Francie, tradiční bašta vinařství, má díky Château Smith Haut Lafitte svého zástupce na sedmém místě a oproti loňskému roku se tak země vrátila do elitní desítky.

Současná vína lze pít hned po otevření, vyvrací odborníci dlouho zažitý názor

Muži

O jednoho zástupce méně, celkem čtyři, má v TOP 10 Jižní Amerika. Kromě prvních dvou míst zabodovaly i dvě vinice z Chile. Své místo si v desítce vybojovala také celkově pátá vinice Robert Mondavi Winery z Kalifornie. Největším skokanem je pak jihoafrická vinice Delaire Graff Estate, která poskočila o 25 míst na celkové 14. místo a patří jí titul nejlepší africké vinice.

Jak ale sám Reed připouští, nelze jednoduše říct, co je vlastně nejlepší. „Stejně jako u skvělého vína, i při hodnocení vinic neexistuje přesná definice hodnocení,” dodal podle CNN pořadatel a vyjádřil naději a podporu vinařům ve zvládnutí koronavirové krize.

Reklama

Výběr článků

Načítám