Hlavní obsah

V nové vládě na Papui-Nové Guineji zasedne i ministr kávy

Premiér tichomořského státu Papua-Nová Guinea James Marape jmenoval novou vládu, v níž poprvé zasednou i ministři, kteří budou mít na starosti výhradně produkci kávy a palmového oleje, napsal deník The Guardian. Pěstování kávy i palem olejných patří k nejdůležitějším odvětvím zemědělské výroby na ostrově.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Ministrem kávy se v kabinetu se 33 členy stane nově zvolený poslanec Joe Kuli. „Oblastí zájmu ministra Kuliho bude káva, káva a zase káva. Chci pít kávu z (plantáží) Goroka, Mt. Hagen, Lae a dalších částí země. Chci, aby se pěstovalo více kávy na vývoz na lukrativní světové trhy,“ řekl premiér.

Takhle se v Keni pěstuje fairtrade káva. Její produkci ovlivňuje změna klimatu

Cestování

Pěstování kávy na Papui-Nové Guineji přináší výdělek pro dva miliony lidí, tedy asi čtvrtinu populace. Až 85 procent produkce kávových zrn pochází od malých farmářů. Nejdůležitější komoditou je ale na ostrově palmový olej, který tvoří až 40 procent tržeb z vývozu zemědělských produktů.

„Máme tolik půdy, která leží ladem, a ministr Maneke dostane za úkol ji využít pro zvýšení produkce,“ popsal šéf nové vlády portfolio ministra pro palmový olej Francise Manekeho.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám