Hlavní obsah

V Lonce dostali za odměnu vložky

Právo, Josef Gabzdyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PŘÍBOR

Kartón dámských hygienických vložek dostali za kvalitně odvedenou práci všichni zaměstnanci Lonky Příbor na Novojičínsku. Mimořádná odměna čítá 42 vložek, které obdrželo všech 230 pracovníků, tedy i muži.

Foto: Petr Kameníček

Tým Bosáci Gymnázia Čajkovského po výhře v krajském kole

Článek

"Někteří se tomu smějí, jiní se chytají za hlavu. Tak tohle tady ještě nebylo," uvedla jedna z pracovnic podniku na výrobu ponožek. Jak ale dodala, pracovníkům ztuhl úsměv ve chvíli, kdy se dozvěděli, že podnik zároveň stáhl jako dodatek ke kolektivní smlouvě tisíc korun z výplaty.

"Vložkami rodinu neuživím," povzdychla si zaměstnankyně, která odmítla sdělit jméno. "Hrozí propouštění, takže se nedivte," vysvětlila.

Podle předsedkyně podnikových odborů Eleonory Vajdové mimořádné snížení mzdy s vložkovou odměnou nesouvisí. "Hygienické potřeby jsme dostali jako prémii za práci v loňském roce. Všechny taková odměna překvapila, ale pořád lepší něco než nic. Je to cosi navíc," konstatovala Vajdová. Dodala, že ženám vydrží firemní dárek maximálně čtyři měsíce. "A muži přeci mají doma manželky."  

Obyvatelé vtipkují

Příborem se kuriózní novina rozšířila jako lavina. Netrvalo dlouho a lidé si vymysleli pár vtipných poznámek. "Třeba že by si chlapi z Lonky měli požádat o změnu pohlaví nebo že Příbor je teď městem s největším výskytem vložek na jednoho obyvatele na světě," uvedl jeden z návštěvníků restaurace Slávie na příborském Freudově náměstí.

Předseda představenstva Lonky Milan Mercl nepovažuje záležitost za mimořádnou. "Od krachující zahraniční odběratelské firmy, která nám dlužila, jsme nemohli získat nic jiného. Proto se rozhodlo o vydání takové odměny," poznamenal Mercl, který nepředpokládá, že by se něco podobného opakovalo. O podrobnostech se odmítl bavit. "Po telefonu rozhodně ne a navíc to považuji za vnitřní záležitost firmy," konstatoval.

Ředitel novojičínského úřadu práce Jiří Macíček považuje věc spíše za humornou. "Pokud jde o mimořádnou odměnu, tak do toho nemáme co mluvit. Už jsem zažil třeba u zemědělských podniků část odměn v obilí, ale vložky ještě ne," poznamenal a dodal, že před pár dny už něco zaslechl. "Jenže jsem to považoval za jednoznačnou kachnu."

Reklama

Výběr článků

Načítám