Hlavní obsah

V jihlavské zoo mají návštěvníci opičky doslova na dosah ruky

Novinky, Kristýna Léblová, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihlava

Opice všude, kam se podíváš. Jihlavská zoologická zahrada se pyšní největším počtem opic drápkatých ale co víc, některé druhy zde můžete potkat i mimo výběh. Roztomilá zvířátka tak mají návštěvníci doslova na dosah ruky.

V jihlavské zoo mají návštěvníci opičky doslova na dosah rukyVideo: Novinky

 
Článek

„Opice ztrácejí postupně ostych, na lidi si zvykly rychle,“ potvrzuje Novinkám ředitel jihlavské zoo Jan Vašák přítomnost chlupáčů mezi lidmi. Řeč je konkrétně o dvou druzích drápkatých opiček, tamarínech pinčích a lvičcích zlatých.

Foto: archiv Zoo Jihlava

Návštěvníci jsou z všudypřítomných roztomilých chlupáčů nadšení.

Část z nich má kromě vnitřních ubikací možnost trávit čas i na stromech mezi návštěvníky. Podle ředitele chlupaté opičky chytnou za srdce nejednoho návštěvníka a mezi lidmi se rychle osmělují, což vítají nejen děti, ale i dospělí, přestože není radno se snažit primáta například pohladit.

Nadměrné krmení

Soužití lidí a opic se však neobejde úplně bez problémů. Opice na lidech nevidí nic jiného než kus žvance a najdou se i tací, co žebrajícím rádi něco dají. Jenže to je špatně. Kromě toho, že tím narušují jejich stravovací režim a mohou jim nevhodnou stravou uškodit, opičky se častým krmením osmělí a pak potravu očekávají od každého návštěvníka.

Foto: Novinky

Někteří lidé opičky krmí i nevhodnými potravinami.

„V podstatě to vrátí těm ukázněným za ty neukázněné. Ti neukáznění ji nakrmí, naučí ji to a potom se na vás, když nic netuše jdete a něco jíte, zvíře pochopitelně vrhne, protože očekává, že to nesete jemu,“ dodává ředitel zahrady.

Podle něj však zatím nešlo o vážné konflikty, jen o obtěžování návštěvníků ze strany opiček. I nadále jim tak plánují dopřávat prostor mezi lidmi.

Tradice od devadesátých let

Do skupiny drápkatých opic, které pocházejí z jižní a střední Ameriky, se řadí kromě tamarínů a lvíčků například také kosmani.

„Je to skupina menších druhů opic, které mají takový plochý obličej. Žijí ve velkých rodinných skupinách, kde vykazují značnou péči o mláďata a bohatý sociální život. Mláďata si musí sama odnosit svoje mladší sourozence, musí si zvyknout na mateřskou péči. Nemají to totiž dáno jenom pudově,“ popisuje mluvčí jihlavské zoo Martin Maláč.

Foto: Novinky

Drápkaté opičky se pohybují mimo výběhy i mezi lidmi.

Zoologická zahrada v Jihlavě má dlouhou tradici v chovu primátů, ty drápkaté chová už od devadesátých let. „Zoo má poměrně dobré výsledky a úspěchy v chovu,“ uzavřela mluvčí zoo.

Reklama

Výběr článků

Načítám