Hlavní obsah

V Japonsku žije přes 92 000 lidí starších sta let. Drtivou většinu tvoří ženy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Japonsku, které má na 127 milionů obyvatel, žije 92 139 lidí, jimž je sto a více let. Jde o dosud největší počet stoletých v této zemi v historii záznamů, 88 procent z nich tvoří ženy, informovalo při příležitosti dnešního Dne úcty ke starým lidem japonské ministerstvo zdravotnictví a sociálních záležitostí. Poprvé je také od vedení těchto statistik deset procent Japonců starších 80 let.

Foto: Profimedia.cz

Vitalita postarších Japonců je často úctyhodná

Článek

Podle údajů japonské vlády k 15. září se počet stoletých a starších od předchozího roku zvýšil o 1613 a rostl 53. rok v řadě.

Nejstarším obyvatelem Japonska je Fusa Tacumiová, která letos v dubnu oslavila 116. narozeniny a která je i druhým nejstarším člověkem na světě, po Španělce Marii Branyasové. Věkový rozdíl mezi nimi činí ale jen několik týdnů.

Lepší zdravotní péče

V roce 1963, kdy se tato data v Japonsku začala evidovat, měla země 153 stoletých a starších. V roce 1998 jich poprvé bylo 10 000.

K delšímu dožití přispívá podle agentury Kjódó lepší zdravotní péče, svou roli ale jistě hraje i jídelníček Japonců, který je velmi specifický.

V Brazílii zemřel údajně 127letý muž. Žil prostě a rád si dal skleničku

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám