Hlavní obsah

V Brazílii zemřel údajně 127letý muž. Žil prostě a rád si dal skleničku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřední záznamy nejsou v případě Brazilce Josého Paulina Gomese zcela průkazné, ale když minulý týden zemřel, bylo mu podle místní matriky 127 let. K dlouhému životu mu pomohl venkovský život a také si čas od času rád dal něco na zvednutí nálady.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

José Paulino Gomes z vesnice Córrego do Café na jihovýchodě Brazílie zemřel 28. července a podle místních obyvatel i úřadů to byl nejstarší člověk na světě. Matrika u něj totiž eviduje datum narození 4. srpna 1895, což znamená, že se dožil téměř 128 let.

Tento úřední záznam je však sice oficiální, ale o jeho pravdivosti se dá a vlastně i musí pochybovat.

Jeho vnučka Eliane Ferreirová totiž místním médiím řekla, že v tamějších venkovských oblastech se lidé nechávají úředně registrovat nikoliv krátce po narození, ale až když jsou starší.

Ovšem sama do toho vnesla ještě větší zmatek, když dodala, že v Josého dokumentaci bylo původně uvedeno, že je mladší, než původně byl. Navíc zmiňuje, že poblíž žije 98letá žena, která Josého údajně znala, když to byl ještě mladý chlapec.

Všechny tyto nejasnosti nakonec Josého rodinu přiměly pátrat po jeho skutečném věku a získat alespoň částečně přesnější představu. „Určitě mu bylo přes sto, minimálně 110 let, je přesvědčená Ferreirová.

Právní poradce Willyan Jose Rodrigues de Souza však odhaduje ještě vyšší věk: „Podle záznamů se oženil ve 22 letech, takže se pravděpodobně skutečně narodil před rokem 1900. Tehdy se muži jen velmi zřídka ženili v sedmnácti.“

Prostý skromný muž

José Gomes byl podle jeho vnučky velmi prostý a skromný venkovan. Choval domácí zvířata a všechno jídlo na jeho talíři muselo pocházet z místních zdrojů.

„Muselo se to vychovat nebo vypěstovat tady, neměl rád nic průmyslového. A také se vždycky rád napil,“ popsala Ferreirová životní styl svého dědečka.

José měl sedm dětí, 25 vnoučat, 42 pravnoučat, 11 prapravnoučat a ještě čtyři roky před smrtí údajně jezdil na koni. Zemřel na selhání několika orgánů, což naznačuje skutečně vysoký věk.

Ale vzhledem k nesrovnalostem v dokumentech se oficiálně nejstarším člověkem velmi pravděpodobně nestane. Oficiálně nejstarším žijícím člověkem je v současnosti 115letá Španělka Maria Brynas Moreraová.

Zemřel patrně nejstarší člověk na světě

Stalo se

Reklama

Výběr článků

Načítám