Hlavní obsah

V Japonsku zatkli vysoce postaveného mafiána, osudnými se mu staly kartičky s Pokémony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saitama

Japonští policisté na konci dubna oznámili dopadení jednoho z vyšších důstojníků japonské zločinecké organizace. Stalo se tak na základě vyšetřování zhruba rok a půl staré krádeže v kanceláři, odkud zmizely pokémoní kartičky za desítky tisíc.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Tokijská policie z okrsku Tačikawa oznámila zatčení 39letého Keity Saita, jenž působil na pozici takzvaného poručíka v rodině Takinogawa, patřící do druhého největšího japonského zločineckého syndikátu Sumijoši-kai. Tyto mafiánské organizace, nazývané jakuza, získávají peníze všelijak, ale toto dopadení pravděpodobně dost zaskočilo i samotné věci znalé Japonce.

Keita Saito byl totiž zatčen v souvislosti s případem z konce roku 2022, kdy byla v noci vykradena kancelář ve městě Ogano v prefektuře Saitama, jež leží v těsné blízkosti Tokia. Zmizelo tehdy 29 předmětů, přičemž 25 z nich byly kartičky do sběratelské hry Pokémon. Celková škoda podle serveru Sora News 24 činila 252 tisíc japonských jenů (necelých 39 tisíc korun).

Společně se Saitem byl zatčen také 56letý Hidefumi Kubošita, jehož napojení na jakuzu japonská policie dosud neevidovala. Ten všechna obvinění popíral, ale Saito se mezitím ke všemu přiznal. Policisté tak nyní pátrají ještě po dalších dvou mužích, kteří se na krádeži rovněž podíleli.

Pokud se nezmění zákon, budou mít všichni Japonci za 500 let stejné příjmení

Koktejl

Japonská internetová veřejnost reagovala na oznámení většinou udiveně i pobaveně. Krádež kartiček jim připadá nedůstojná, ale někteří oceňují, že i drsní jakuzáci podle všeho rádi hrají Pokémony. „Místo aby je všechny chytil, nechal chytit sebe,“ odtušil jeden z komentujících.

Sora News ovšem připomíná, že záběr jakuzy je již nějakou dobu mnohem širší, než by se mohlo zdát z filmů nebo knih. V minulosti její členové například ilegálně sbírali mořské sumýše. Pokémoní kartičky jsou navíc lehké, skladné a vzhledem k jejich popularitě se dají víceméně okamžitě směnit za hotovost.

Jistou záhadou však zůstává, proč se na takto víceméně triviální krádeži zboží za relativně velmi málo peněz podílel i dost vysoce postavený člen jako Keita Saito. Něco takového totiž většinou dostanou za úkol řadoví „pěšáci“ z těch nejnižších organizačních pater.

Japonec přišel o práci i výsluhy za strašlivý podvod u automatu na kávu. Přišel si na 78 Kč

Koktejl

Výběr článků

Načítám