Hlavní obsah

V Izraeli se vylíhlo čtyřnohé kuře. Židé řeší, zda ho mohou zabít

Novinky, Markéta Kautznerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Čtyřnohé kuře, které se minulý měsíc vylíhlo v ortodoxní židovské čtvrti v Jeruzalémě, se stalo předmětem ohnivé diskuze o tom, zda je vůbec košer, tedy rituálně čisté zvíře hodné konzumace. Místní řezník je bezradný, proto se rozhodl zavolat rabíny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Jeruzalému se narodilo čtyřnohé kuře. Rabíni řeší, jestli je košerVideo: Reuters

 
Článek

Čtyřnohé kuře přilákalo davy zvědavců do budovy jatek v extrémně ortodoxní čtvrti Mea Šearim v Jeruzalémě. Se svými čtyřmi pařáty musí vyčkat v kleci na podlaze domu rodiny Kroišovy, dokud nad ním nevynesou místní rabíni rozsudek. Není totiž jasné, zda je takové zvíře košer.

„Dvakrát jsem viděl kuře se třema nohama, čtyři už jsou ale docela podivné,“ řekl Joel Kroiš, majitel jatek a židovský kvalifikovaný odborník na zabíjení zvířat, tzv. šochet.

Pokud jsou končetiny spojené dohromady, pak podle místních rabínů kuře košer není. To se podle nich ovšem dá poznat pouze tak, že se kuře zabije, uvedla agentura Reuters. Na jatkách by se ovšem měla zabíjet pouze rituálně čistá zvířata.

„Nevím, necháme rozhodnutí na rabínech. Pokud košer je, pak ho zabijeme, pokud není, pak se uvidí, co bude dál,“ řekl Kroiš.

Kuře každopádně ještě může uniknout řezníkovu noži, pokud se Kroiš rozhodne pro svůj záložní plán. Podle místních médií ho totiž chce prodat za nejvyšší nabídku, kterou dostane.

Reklama

Výběr článků

Načítám