Hlavní obsah

V Indii spatřili vzácného černého levharta

Novinky, Michael Švarc

Dva roky doufal indický fotograf Anurag Gawande, že se mu podaří zachytit vzácného černého levharta. Nakonec se mu podařilo zvíře zpozorovat v národním parku Tadoba, když přecházelo přes cestu.

Foto: Profimedia.cz

Vzácně zbarvenou šelmu se fotografovi podařilo zachytit po dvou letech čekání.

Článek

Čtyřiadvacetiletý fotograf uvedl, že vidět po dvou letech levharta na vlastní oči, bylo jedinečné — asi jako najít jehlu v kupce sena. „I když celé setkání trvalo zhruba jednu minutu, byl je to jeden z nejpamátnějších okamžiků mého života,“ cituje mladíka server LadBible.

Fotograf byl zrovna na prohlídce safari se svou matkou a bratrem, když se velká kočkovitá šelma vynořila z křoví. Byla zřejmě na lovu jelenů, které bylo slyšet kdesi v dálce. „Čekal jsem asi pět minut, slyšel jsem sambary (indický druh jelena) a pak se na druhé straně vynořil levhart,“ popsal Gawande.

Brit pořídil po více než 100 letech fotografii vzácného levharta

Koktejl

Z dálky vypadala šelma celá černá, při větší pozornosti šly vidět i její typické skvrny. „Hledal jsem ji poslední dva roky. Vážně je to splněný sen. Byl jsem nadšený, ale zároveň jsem věděl, že to může být moje první i poslední možnost zachytit pár snímků. Tak jsem se uklidnil a začal fotit,“ dodal.

Černé zbarvení srsti způsobuje takzvaný melanismus, jde o výrazné rozvinutí tmavého pigmentu. Jednoduše řečeno je opakem albinismu. Nejznámějším představitelem této nevšednosti je právě černý panter — může jít buď o americké jaguáry nebo africké či asijské levharty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám