Hlavní obsah

V Hongkongu uhynula nejstarší žijící panda velká, bylo jí 35 let

V Hongkongu uhynula nejstarší žijící panda velká chovaná v zajetí, bylo jí 35 let, informovala o tom agentura AFP. Samce jménem An An utratili veterináři, protože jeho zdravotní stav se v posledních týdnech výrazně zhoršil. Podle zoologické zahrady a zábavního parku Ocean Park se značně snížila nejen jeho fyzická aktivita, ale i chuť k jídlu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Hongkongu uhynula nejstarší žijící panda velká, bylo jí 35 letVideo: Reuters

 
Článek

An An žil dlouhá léta v Ocean Parku se svou pandí partnerkou Ťia Ťia, která byla zapsána do Guinnessovy knihy rekordů jako nejstarší panda chovaná v zajetí. Uhynula v roce 2016 ve věku 38 let. Ve volné přírodě se pandy dožívají průměrně 14 až 20 let, uvedl Světový fond na ochranu přírody (WWF).

Foto: Profimedia.cz

Pandí výběh v hongkongské zoo osiřel.

Věk pandy An An odpovídal 105 letům člověka, uvedli zástupci hongkongského parku. An An se narodil ve volné přírodě v pevninské provincii S'-čchuan a byl jedním z páru pand, které Peking daroval Hongkongu u příležitosti druhého výročí navrácení města Číně v roce 1999.

Foto: Profimedia.cz

Samec An An v hongkongské zoo.

Po smrti jeho družky vedl An An spíše samotářský život. V roce 2021 oslavil 35. narozeniny s ovocno-bambusovým zmrzlinovým dortem, obklopen několika ručně vyrobenými narozeninovými přáními od zaměstnanců parku.

Když pandí pár poprvé přijel do Hongkongu, tehdejší správce města Tung Chee-hwa prohlásil, že jejich jména podpoří stabilitu (An) a úspěch (Ťia) Hongkongu.

Zemřela nejstarší panda chovaná v zajetí, bylo jí 38 let

Koktejl

V Ocean Parku, kde jsou k vidění mroži, tučňáci a delfíni, nyní žijí dvě pandy velké – samice Ťing Ťing a samec Le Le. Ty darovala Čína Hongkongu v roce 2007. Park doufal, že by pár mohl mít mladé, ale zatím se tak nestalo. Pandy se obtížně rozmnožují, zejména pokud jsou v zajetí. WWF je klasifikuje jako zranitelný druh, ve volné přírodě žije jen asi 1860 jedinců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám