Hlavní obsah

V Chile se objevila 200 metrů hluboká díra, která se stále zvětšuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chilské úřady vyšetřují záhadný závrt, který se objevil v těžební oblasti na severu Chile. Obří díra má v průměru 25 metrů a dosahuje téměř dvousetmetrové hloubky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Chile se objevila obří záhadná díra v zemiVideo: Reuters

 
Článek

Chilská Národní agentura pro geologii a těžbu (Sernageomin) se dozvěděla o vzniku závrtu minulou sobotu a na místo vyslala tým specialistů.

Ti zjistili, že je závrt hluboký necelých 200 metrů. Na dně nebyl zjištěn žádný cizí materiál, pouze větší množství vody. Cristobal Zuniga, starosta nedaleké vesnice Tierra Amarilla, se domnívá, že závrt je důsledkem bezohledné těžby.

V Číně objevili závrt, na jehož dně roste izolovaný les. Může skrývat nové druhy

Koktejl

Díra se nachází na pozemku kanadské těžební společnosti Lundin Mining, která zde těží měď. Podle starosty se navíc závrt neustále zvětšuje.

Dosavadní šetření však zatím neprokázalo, že by za vznikem závrtu stála právě těžba. Firma Lundin Mining se k tomu zatím nevyjádřila. Dokud nebude jasné, co závrt způsobuje, úřady nařídily uzavřít nedaleký důl Alcaparrosa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám