Hlavní obsah

V Čečensku zakázali rychlou i pomalou hudbu. Kritériem neprojde ani ruská hymna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Čečensku, autonomní republice Ruské federace, byl podle posledních informací schválen výnos upravující povolené hudební tempo. Cílem má být ochránit obyvatele před vlivy západních hudebních žánrů. Média poukazují na to, že kritériem povolených úderů za minutu neprojde ani ruská hymna. Je příliš pomalá.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Představitelé Čečenské republiky minulý týden údajně schválili nařízení zakazující veškerou příliš pomalou i příliš rychlou hudbu. Kritériem mají být takzvané údery za minutu, v hudební branži obecně označované jako BPM (beats per minute).

Hlavním iniciátorem této iniciativy je podle webu Sky News sám čečenský prezident Ramzan Kadyrov, který měl pověřit tamního ministra kultury Musu Dadajeva vytvořením takových pravidel, aby čečenská hudba „odpovídala národní mentalitě“.

Výsledkem je nařízení, že hudba musí mít tempo mezi 80 a 116 BPM, což vylučuje řadu západních hudebních žánrů, a to nejen těch elektronických, jako jsou například techno a rave. „Hudební kultura jiných národů je nepřípustná,“ citoval web Sky News s odvoláním na Moscow Times čečenského ministra kultury Dadajeva.

O zákazu informuje například i Radio Free Europe.

Populární vojenská píseň Den vítězství údajně nesplňuje nové nařízení, je příliš rychlá.

Čečenští umělci však dostali čas do letošního 1. června, aby své hudební výtvory patřičně přepracovali, přičemž v opačném případě nebude možné je předvádět veřejně. „Pro naše lidi a pro budoucnost našich dětí musíme zachovat kulturní dědictví čečenského národa. To zahrnuje celé spektrum morálních a etických norem života Čečenců,“ rozvedl Dadajev primární motivaci.

Server Daily Mail ovšem pro srovnání připomíná, že nová pravidla nesplňuje mimo jiné například populární vojenská píseň Den vítězství, která je se svými 126 BPM příliš rychlá. Ještě o něco horší to pak je v případě ruské hymny, která má 76 BPM, tudíž je naopak příliš pomalá.

Berlínské techno se dostalo na seznam kulturního dědictví UNESCO

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám