Článek
„Při klání, kdy obvykle až ve finále dojde na servírování a pojídání caroliny, není čas na hrdinství. Jedině zvracením, obvykle po vypití sklenice mléka, se pomůže žaludku k uklidnění a každý, kdo tuhle papričku ochutnal, dobře ví, o čem mluvím,“ řekl Novinkám vítěz soutěže.
Ta se druhým rokem konala v brněnské restauraci U Čápa. Publikum fandilo šestici semifinalistů, ze kterých nakonec zůstali jen borec, který si říká Karlos, a právě Pavel Řezníček, jenž přijel do Brna zvítězit z Rovečného na Vysočině poté, co se od stolu s šestnácti papričkami v žaludku zvedl přece jen o trochu později než Karlos.
Pálivost vítězi údajně pomáhá
„Ochucená pálivá jídla se u nás doma běžně konzumovala odjakživa a soutěže v pojídání chilli papriček se účastnil už dřív můj bratr. Já sám jsem chilli začal konzumovat v dospělosti především kvůli tomu, že mám problémy s trombózou a na stav mého organizmu mají tyto pálivé pokrmy pozitivní vliv. První soutěže jsem se zúčastnil poprvé až před třemi lety a hned jsem vyhrál. Asi mi pomáhá ten celoživotní trénink,“ řekl Novinkám osmačtyřicetiletý CNC seřizovač Pavel.
Jak ovšem doplnil, hned po prvním vyhraném klání ho soutěžní pojídání papriček před obecenstvem pohltilo. „Není to kvůli výhře samotné, ta bývá velmi často jen symbolická, ale pro mě je to doslova adrenalin,“ uvedl. Jak dodal, ani ty nejpálivější papriky mu po vyzvracení nedělají následné potíže v těle. „Po pár minutách jsem v pohodě a můžu klidně dál jíst,“ dodal.

Šéfkuchař Martin Horníček připravuje soutěžícím borcům další dávku papriček.
Papričkám se daří i u nás
„Papričky, které pocházejí původně z Ameriky, jsme si nechali poslat z Holandska, kde jsou k sehnání snad všechny druhy pálivosti. Dají se ale vypěstovat i v našich podmínkách, potřebují jen hodně světla a tepla. Do soutěže jsme zařadili sedm druhů papriček, přičemž jsme začínali se známými feferonkami, které však pro borce u nás byly jako nic,“ popsal za organizátory šéfkuchař Martin Horníček.

Pohár pro vítěze byl také ozdoben papričkou.
Sám si rovněž tu a tam pálivé jídlo dá, ovšem s pojídáním chilli v podání jeho indického kuchařského kolegy je to nic. „Ten jí chilli doslova jako sušenky a tvrdí, že je to nejlepší způsob, jak dezinfikovat organismus,“ doplnil šéfkuchař, podle kterého je v české kuchyni stále nejznámějším „pálivým“ pokrmem chilli con carne. Papričky však připravuje i jako jednoduchý předkrm. Plní je sýrovou náplní nejčastěji zhotovenou z čedaru a následně je obalí v těstíčku a usmaží. Výběr pálivosti papriček je libovolný.