Hlavní obsah

V Británii mizí veřejné toalety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Veřejné toalety už v Británii nejsou tak příhodně po ruce, jako bývaly. A odskočit si mimo domov začíná být čím dál komplikovanějším problémem, napsal zpravodajský server The Observer.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O tyto potíže se postaraly městské úřady, které musí v době úsporných opatření utahovat opasky – a nejsou ze zákona povinné zajišťovat veřejné toalety. Omezují proto výdaje na městské záchodky, aby ochránily služby, které obyvatelům ze zákona poskytovat musí.

Výsledkem je výrazné snížení počtu dámských a pánských toalet po celé zemi. Podle údajů, které na základě zákona o svobodném přístupu k informacím získal expert na záležitosti místní samosprávy Jack Shaw, se počet veřejných toalet, které místní úřady financovaly a udržovaly, snížil z 3154 ve fiskálním roce 2015-2016 na 2556 v roce 2020-2021. To představuje pokles o 19 procent jen za posledních šest let.

Zdravotníci varují, že úbytek veřejných toalet už nyní způsobuje velké problémy řadě lidí včetně bezdomovců, zdravotně postižených, lidí pracujících na veřejných prostranstvích a nemocných, jejichž choroba je nutí k častému používání toalety.

Podle průzkumu, který nechala v roce 2019 vypracovat Královská společnost pro veřejné zdraví, každý pátý dotázaný člověk uvedl, že kvůli nedostatku veřejných záchodků ve svém okolí omezuje vycházky z domova.

Z londýnských záchodků vznikají kluby, vinárny či bary

Uzavření některých veřejných toalet ovšem vyústilo v pozoruhodné proměny. Například v Claphamu v jižním Londýně vznikla z někdejšího záchodku vinárna, kde WC neznamená „water closet“ (splachovací záchod), ale „wine and charcuterie“ (víno a uzeniny). A z bývalých toalet na stanici londýnského metra, které údajně navštěvovali Oscar Wilde a Joe Orton, se stal noční klub.

Mezi další bývalé záchody, které našly alternativní využití, patří jeden, z nějž se v severním Londýně stal koktejlový bar, a další v Devonu, kde se nyní pro změnu servírují nudle.

Největší veřejný záchod je v Japonsku uprostřed zahrady

Koktejl

Ve čtvrtích Kingston a Lambeth na jihu Londýna se z někdejších toalet staly umělecké galerie a navázaly tak na svérázná umělecká dílka, která po věky věků zdobí záchodky po celém světě.

Nejnápaditějším využitím se však může pochlubit Divadlo malých záchodků v Malvernu v hrabství Worcestershire, které je podle Guinnessovy knihy rekordů z roku 2002 nejmenším komerčním divadlem na světě. Ve viktoriánských dobách tyto prostory sloužily jako veřejné záchodky pro pány. Nyní se tu pořádají představení pro maximálně 12 diváků.

Reklama

Výběr článků

Načítám