Hlavní obsah

V brazilské věznici pomáhá hlídat trestance místo psů hejno hus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevšední dozorce nasadila brazilská justice do státní věznice s přísnou ostrahou v São Pedro de Alcântara na jihovýchodě země. Nebezpečné zločince tady pomáhá hlídat hejno hus, jejichž hlavní zbraní nejsou zobáky, ale kejhání.

Foto: Anderson Coelho, Reuters

Husí hejno z věznice v brazilském São Pedro de Alcântara

Článek

Opeření „bachaři“ trvale procházejí travnaté pásmo mezi vnitřním plotem věznice a její vnější zdí s ostnatým drátem a strážními věžemi. Při sebemenším náznaku pohybu v koridoru začnou kejhat na poplach.

Husy mají nejen místo pro relax - umělé jezírko v areálu věznice, ale i svou „velitelku“, která slyší na jméno Piu-Piu.

Dozorci si husí pomocnice pochvalují, jsou prý vnímavější než psi. „Máme elektronický sledovací systém, hlídky na místě a k tomu jako doplněk husy, které nahradily psy,“ potvrdil ředitel věznice Marcos Roberto de Souza.

Výhodou podle něj je, že husy si prý nedokážou na vězně zvyknout. A navíc, vydržování hejna opeřenců je levnější než v případě psů.

Guilherme Renzo Rocha Brito, profesor zoologie na univerzitě ve svazovém státě Santa Catarina, serveru G1 potvrdil, že husy ve svém životním prostoru „bijí na poplach“ při jakémkoli vyrušení, včetně pohybu člověka nebo zvířete.

„Tento druh hus je domestikovaný už tisíce let. Dobře vycházejí s lidmi a umějí být i společenské, ale mají tendenci bránit své teritorium a také známé lidi před cizími,“ dodal profesor s tím, že husy se navzdory kontaktu s lidmi nepřestávají řídit pudem sebezáchovy.

Podle místních médií čítá dozorčí hejno ze São Pedro de Alcântara 16 hus, zatímco vězňů je kolem 1300.

Italové propustili na svobodu vraha, protože je příliš tlustý

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám