Hlavní obsah

V Belgii zmizela první volně žijící vlčice po sto letech. Mohli ji zastřelit lovci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Belgičtí ochránci přírody vypsali odměnu 30 tisíc eur (770 tisíc korun) za informace, které by pomohly odhalit příčinu zmizení vlčice, jež se v této zemi jako první zástupkyně svého druhu objevila poprvé po sto letech. Informoval o tom server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Vlčice Naya zachycená fotopastí v sprnu 2018

Článek

Samice vlka, kterou ekologové pojmenovali Naya, se na snímcích z fotopastí objevila naposledy v květnu a ekologové mají podezření, že ji zastřelili lovci, nejspíš spolu s malými vlčaty.

Vlčice, která se zřejmě narodila v Německu, se v belgické volné přírodě objevila loni v lednu. Později se k ní připojil samec. Ačkoli ekologové nemají žádný hmatatelný důkaz, že vlčice zahynula, je to podle nich téměř jisté vzhledem k tomu, že zvíře už několik měsíců nezachytila žádná z husté sítě lesních fotopastí. Vlčí samec August se nyní ve vlámské provincii Limburk pohybuje osamoceně.

Tři ekologické organizace původně nabídly za informace o vlčici 20 tisíc eur, ve čtvrtek ale nejmenovaný belgický podnikatel sumu navýšil o dalších 10 tisíc eur.

„Všechno napovídá tomu, že veřejnost už nechce tolerovat, že si někteří lidé uzurpují právo rozhodovat o tom, které zvíře bude žít,“ napsali zástupci jedné z iniciativ Bird Protection Flanders. Spolek vlámských myslivců pak v prohlášení pro média označil obvinění ekologů za „skandál“.

Reklama

Související články

V Jeseníkách zachytila fotopast vlka

V Jeseníkách se nyní pohybuje minimálně jeden vlk. Na začátku letošního roku získali přírodovědci záběry, které zvíře zachycují. Videozáznam tak po mnoha...

V Rumunsku se podařilo natočit smečku vlků

Rumunští správci lesů se radují. Jejich kamery totiž před několika dny zachytily vzácné záběry šestičlenné smečky vlků, procházející se zasněženou přírodou...

Výběr článků

Načítám