Hlavní obsah

V Rumunsku se podařilo natočit smečku vlků

Novinky, sl, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rumunští správci lesů se radují. Jejich kamery totiž před několika dny zachytily vzácné záběry šestičlenné smečky vlků, procházející se zasněženou přírodou národního parku Piatra Craiului.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kamery v Rumunsku zachytily vlky v národním parku Piatra CraiuluiVideo: AP

 
Článek

Ze záběrů šestičlenné smečky psovité šelmy, které zachytil kamerový systém v nočních hodinách, mají správci lesů obrovskou radost.

„Nikdy jsme neměli infrastrukturu, ale vždycky se u nás vyskytovali velcí masožravci a nyní se na ně může celý svět podívat,“ řekl agentuře AP mluvčí správy tamních lesů Robert Pache.

Agentura AP uvedla, že se v celém Rumunsku, kde jsou vlci chráněni, vyskytuje zhruba 5800 jedinců. Vyjma Ruska se tak jedná o jednu z největších vlčích populací v Evropě.

V některých částech Evropy vlci téměř vyhynuli, což zapříčinil jejich rozšířený lov v 19. století. V posledních letech se však díky zvýšení ochrany vrátili do Francie, Itálie a Slovinska.

Mýty a omyly

O životě vlků ve volné přírodě a jejich chování ve smečce koluje řada mýtů. Tím asi nejznámějším je ten, který se na internetu stále objevuje už od roku 2015 a popisuje, jak smečka cestuje. Vpředu mají být staří a nemocní, následovaní nejsilnějšími a smečku má uzavírat alfa samec, který tak má o všem přehled.

Ve skutečnosti tato fotka neukazuje ani typickou smečku vlků (obvykle jich je ve skupině méně, většinou šest až sedm). Byla pořízena v roce 2011 a zachycuje vlky lesní na lovu bizonů za polárním kruhem v kanadském národním parku Wood Buffalo. Tito vlci jsou jediní na světě, kteří si na lov takto velkých zvířat troufnou.

Zcela vepředu nejde starý či nemocný vlk, ale naopak alfa samice, která lov vede a razí hlubokým sněhem cestu ostatním.

Partneři na život a na smrt

Ovšem nepřesné je i označení alfa, protože nic takového vlastně u volně žijících vlků pravděpodobně neexistuje. Podle studie, kterou v roce 1999 sepsal biolog David Mech, jsou vztahy ve volně žijících smečkách spíše rodinné. Termín alfa samec či samice se používá pro ty živočichy, kteří si vůdcovství vynutí silou.

Ve vlčí smečce jsou však vůdčí samec a samice rodiči zbylých vlků, kteří se nepáří nebo si odejdou hledat vlastní partnerku mimo smečku. Vlci žijí monogamně po celý život. Autorita ve smečce je tedy dána příbuzenskými vztahy.

Foto: Profimedia.cz

Vlci jsou fascinující stvoření, o jejichž sociálním chování toho víme méně, než jsme si mysleli.

Souboje o dominanci jsou extrémně vzácné, pokud vůbec existují, píše Mech. Nazývat vůdčí vlky alfa samcem či samicí, dodává biolog, by bylo stejné pošetilé jako nazývat alfa samcem lidského otce.

Omyl švýcarského vědce

Hlavní důvody, proč se mýty o vlcích neustále šíří, jsou dva. Tím prvním je fakt, že máme tendence přisuzovat ostatním živočichům lidské chování. A za druhé: všechna fakta, která jsme donedávna věděli o chování vlků ve volné přírodě, byla mylná.

Může za to studie známého švýcarského odborníka na zvířecí chování Rudolpha Schenkela, který ve 30. a 40. letech pozoroval chování vlků v zajetí. V omezeném životním prostoru se pak samci chovali jinak a začali o dominanci bojovat.

I z toho důvodu je každé pozorování vlčích smeček vítanou příležitostí, jak se o tomto fascinujícím druhu dozvědět víc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám