Hlavní obsah

V Antarktidě oficiálně padl teplotní rekord, v únoru tam bylo na tričko

Vůbec poprvé vědci naměřili na argentinské polární stanici Esperanza, která je nejsevernější stanicí na pevninské Antarktidě, teplotu přes 18 stupňů Celsia. Oficiální hodnotu 18,3 stupně Celsia nyní potvrdila Světová meteorologická organizace (WMO).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Doposud nejvyšší teplotu na kontinentu zaznamenala WMO na téže polární stanici v březnu roku 2015, tehdy teploměr ukazoval 17,5 stupně Celsia. Meteorologové neobvykle vysoké či nízké hodnoty měření ověřují, aby předešli chybám. Proto byla únorová teplota oficiálně potvrzena až nyní.

„Ověření těchto maximálních teplotních měření je důležité, protože nám pomáhá vytvořit si obrázek o počasí a klimatu na nejzazší výspě naší planety,“ uvedl podle agentury AFP generální tajemník WMO Petteri Taalas.

Nejbohatší slíbili obří sumu na klima. Už poněkolikáté

Svět

Expertní komise naopak neověřila záznam z brazilské stanice na Seymourově ostrově, kde přístroje letos v únoru zaznamenaly teplotu 20,8 stupně Celsia. Pro širší antarktický region, do něhož spadají i ostrovy pod 60. stupněm jižní zeměpisné šířky, je tak nadále nejvyšší teplotou 19,8 stupně Celsia, která byla naměřena v lednu 1982 na ostrově Signy na Jižních Orknejích.

Antarktida je kontinentem, který zažívá nejrychlejší růst globálních teplot. Za posledních 50 let se tam průměrná teplota zvýšila o tři stupně.

Jižní pól se otepluje třikrát rychleji než zbytek světa

Věda a školy

„Tento nový rekord znovu ukazuje, že vzhledem ke globálnímu oteplování musíme jednat rychle,“ uvedla zástupkyně šéfa WMO Celeste Saulová.

„Je třeba pokračovat s posilováním měření, předpovědí a varovných systémů, abychom mohli reagovat na tyto extrémní jevy, které se kvůli globálnímu oteplování objevují stále častěji,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám