Hlavní obsah

V Angole objevili největší růžový diamant za 300 let

V Angole našli růžový diamant o hmotnosti 170 karátů (cca 34 gramů). Jde o největší drahokam tohoto druhu, jaký se vytěžil za posledních 300 let, uvedla agentura AP.

BEZ KOMENTÁŘE: V Angole objevili největší růžový diamant za 300 letVideo: AP

 
Článek

Kámen dostal název Lulo Rose, a to podle dolu, kde byl vytěžen, oznámila australská společnost Lucapa Diamond Company, která důl vlastní. V dole Lulo už se v minulosti vytěžily diamanty mimořádné kvality.

Foto: Profimedia.cz

Růřový diamant Lulo Rose váží 170 karátů.

Růžový drahokam je pátý největší, jaký se v dole Lulo Rose našel. Podle společnosti Lucapa z něj pochází 27 diamantů o hmotnosti nejméně 100 karátů.

Kámen Lulo Rose bude prodávat angolská obchodní společnost Sodiam, která se zabývá obchodováním s diamanty. Angolské doly se řadí k deseti největším producentům diamantů.

Foto: Profimedia.cz

Jméno kámen dostal podle dolu, kde byl nalezen.

Nalezený růžový diamant je sice velký, ale našly se už čiré diamanty o mnohem vyšší hmotnosti.

Prsten s 24 679 diamanty se zapsal do Guinnessovy knihy rekordů

Muži

Největším z nich je bezbarvý diamant Cullinan pocházející z Jihoafrické republiky. Vytěžen byl v roce 1905 a vážil 3106 karátů (621 gramů). Britský král Eduard VII., který ho získal, ho nechal rozdělit na několik kusů a vybrousit. Největší část – Cullinan I – vážila 530,4 karátu a byla vsazena do panovnického žezla. Druhá část – Cullinan II – je v britské královské koruně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám