Hlavní obsah

V Anglii mají papouška chytrého jako malé dítě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Vědci jen vrtí hlavou nad papouškem, jehož schopnost mluvit a komunikovat přesahuje vše, co by od někoho, kdo není příslušníkem druhu Homo sapiens, očekávali. N'kisi je papoušek šedý, známý také jako žako velký. Ovládá 950 slov a má zcela jasně prokazatelný smysl pro humor. Když se setká se situacemi, které zatím nedovede popsat, tvoří si vlastní slova a sousloví podobně, jako to dělají děti.

Článek

Vědci se domnívají, že N'kisi je jedním z nejpokročilejších uživatelů lidské řeči v říši zvířat. Mluví anglicky a používá slova v odpovídajícím kontextu, správně používá časy a je vynalézavý. Například aromaterapeutickým olejíčkům své majitelky, umělkyně žijící v New Yorku, říká "pěkně vonící medicína". Když se poprvé setkal s Jane Goodallovou, známou odbornicí na šimpanze, tak se jí zeptal: "A přivedla jsi s sebou šimpanze?" Již dříve totiž viděl fotografii odbornice s jejími milovanými primáty.

Jane Goodallová říká, že N'kisi je "fantastický příklad komunikace mezi druhy". Upovídaný papoušek stále šokuje své okolí. Když například viděl jiného papouška, jak visí z bidýlka hlavou dolů, řekl: "Vyfoť ho a pak mu to ukaž." Výjimečným papouškem se již zabývalo několik odborníků z různých vědeckých institucí. Jejich reakce jsou v podstatě shodné.

"Čím víc studujeme rozumové schopnosti zvířat, tím pokročilejší se nám zdají, a největší a nejpřekvapivější pokroky vidíme skutečně u papoušků," potvrzuje profesor Donald Broom z cambridgeské fakulty veterinárního lékařství. Alison Halesová ze Světové nadace pro papoušky navíc upozorňuje na to, že tito oblíbení ptáci mohou být partnerem člověka déle než jiní domácí mazlíčkové.

"N'kisiho neuvěřitelný slovník a smysl pro humor by nás měl přinutit zamyslet se nad tím, jestli naším papouškům poskytujeme tu správnou péči. Někteří papoušci si o to neumějí říct přímo, ale žijí dlouho a měli bychom se vážně zamyslet nad tím, jak zlepšit jejich život," řekla Halesová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám