Hlavní obsah

V Americe naháněli kovbojové 1500 bizonů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V americkém státě Jižní Dakota, nacházejícím se na severu USA, kovbojové v pátek naháněli stádo více než 1500 bizonů. Akce, která se koná každoročně, je ve státě jedinou, kde je možné nahánění bizonů vidět. Během nahánění jsou očkována telata.

Kovbojové ve Spojených státech naháněli 1500 bizonůVideo: AP

 
Článek

Nahánění bizonů láká návštěvníky z celého světa, kteří sledují umění kovbojů na koních. Zezadu je jistí kovbojové, kteří sedlají místo koní svá terénní vozidla.

„Jak často se dostanete tak blízko ke stádu bizonů?“ položil agentuře AP řečnickou otázku Kevin Robling, jeden z 50 jezdců, kteří měli nahánění na starosti. „Slyšíte jejich bučení, vidíte telata vedle jejich matek, to celé doprovází řev býků a dusot kopyt,“ popisoval dál nevšední zážitek.

Po dálnici uháněl vůl. Pronásledoval ho kovboj s lasem

Koktejl

Celý tento náhon má za účel především ochranu zdraví bizoního stáda. Kovbojové očkují telata a také zjišťují, zda nějaké kusy nejsou nemocné nebo zraněné.

Bizoni se nacházeli na pokraji vyhubení

Původně se na severoamerickém kontinentu nacházelo přes 60 milionů bizonů. Ale během kolonizace byla tato majestátní zvířata lovci přivedena na pokraj zániku. V roce 1889 zbývalo po celých Spojených státech jen pár set kusů.

„Po více než století pokusů o obnovu bizoní populace se v USA nachází něco přes půl milionu těchto zvířat,“ řekla AP guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, která také při této příležitosti osedlala koně a zapojila se do akce.

Národní park v tomto státě začínal s 36 bizony, zakoupenými v roce 1914. Nyní Jižní Dakota chová 1500členné stádo, z něhož ale třetina putuje dál po Spojených státech. Ročně se narodí zhruba 400 telat.

V Yellowstonském parku museli utratit mládě bizona, poté co se ho dotkl turista

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám