Hlavní obsah

Utkání v dámě málem zapříčinilo diplomatickou roztržku mezi Ruskem a Polskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dáma není zrovna hra, u které byste čekali, že vzbudí konflikty a rozepře. Přesto se incident, který se stal během mistrovského zápasu této hry mezi ruskou a polskou šampionkou, stal málem důvodem k roztržce mezi Moskvou a Varšavou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Polský rozhodčí odstranil na šampionátu v dámě ze stolku ruskou vlajkuVideo: Reuters

 
Článek

Šestinásobná mistryně světa v dámě Tamara Michailovna Tansykkužinová z Ruska bojuje v devítikolovém zápase o titul mistryně světa s Polkou Natálií Sadowskou o další mistrovský titul. V úterý 27. dubna se ve čtvrtém kole jejich klání odehrál incident, který ochladil vztahy mezi Kremlem a Varšavou.

Jeden z pořadatelů totiž přímo během partie této populární deskové hry odstranil ruské šampionce ze stolu ruskou vlajku, údajně na pokyn polského šéfa Světové antidopingové agentury (WADA) Witolda Baňky.

Odebrání vlajky způsobilo prohru, míní Kreml

Tansykkužinová na vyrušení po několika sekundách zareagovala překvapeným pohledem, ale pak se opět soustředila na hru. Její soupeřka Natálie Sadowská na znamení solidarity s protihráčkou také sundala ze stolu svou vlajku.

Rusko vyhostilo pět polských diplomatů

Evropa

Na ruských sociálních sítích vzbudil incident rozruch. Podle některých lidí dokonce právě odstranění vlaječky vedlo k prohře ruské šampionky. Ta se totiž během klání dostala do situace zvané Zugzwang, česky překládané jako „nevýhoda tahu“. Tento termín označuje pozici, při které je pro hráče nevýhodné, že musí táhnout. Ideální by pro něho bylo nedělat nic.

Prezident Ruského olympijského výboru označil událost za hrubou chybu a mluvčí ruského Kremlu Dmitrij Peskov je přesvědčený, že Tansykkužinová prohrála čtvrté kolo především kvůli tomuto incidentu.

Pořadatel se za incident omluvil

Vlajky ze stolu ruské sportovkyně odebral bývalý prezident Evropské federace dámy Jacek Pawlicki na příkaz bývalého polského ministra sportu a současného šéfa WADA Witolda Baňky. Pawlicki se hájí tím, že nechtěl mít problémy se Světovou antidopingovou agenturou.

Garri Kasparov spustil herní platformu, připomíná sociální síť

Hry a herní systémy

Ruští sportovci totiž musejí v rámci trestu za doping dva roky startovat na velkých akcích jako neutrální sportovci bez státních symbolů. V případě neodebrání vlajky by hrozilo, že by mohla být Světová federace dámy z WADA vyloučena.

„Vypadalo to hrozně během přímého přenosu. Tansykkužinové jsem se už za incident omluvil,“ uzavřel Pawlicki.

Reklama

Výběr článků

Načítám