Hlavní obsah

Úsměv, natáčíme vás. Tesla čelí skandálu s únikem dat ze skrytých kamer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilka Tesla čelí dalšímu skandálu. Tentokrát se týká práce s daty ze skrytých kamer zabudovaných uvnitř vozů. Podle agentury Reuters si zaměstnanci automobilky navzájem sdíleli mezi sebou záznamy z kamer, které zákazníky nezobrazují zrovna v nejlichotivějších situacích.

Foto: David Zalubowski, ČTK/AP

Logo firmy Tesla

Článek

„Vaše soukromí je pro nás na prvním místě,“ ujišťuje zákazníky automobilka, když od nich žádá souhlas se zapnutím skrytých kamer. Ty mají sloužit k lepšímu fungování jízdních asistentů. A podle nejnovějších informací také jako zdroj zábavy pro zaměstnance automobilky.

Bývalí zaměstnanci Tesly tvrdí, že záznamy z kamer aut se objevovaly zcela běžně v chatovacích skupinách mezi zaměstnanci. A zákazníci na nich rozhodně nebyli vždy zobrazeni v lichotivých situacích, spíše naopak.

Mezi sdílenými záběry například bylo, jak do auta nasedá nahý šofér, sdílely se ale i záběry zachycující havárie, konflikty na silnici a řadu dalších situací, které byste vědomě nechtěli, aby sledovali cizí lidé.

Tyto záběry si mezi sebou zaměstnanci sdíleli s peprnými komentáři. Bavili se nad nimi jak v rámci interních chatů, tak i ve velkých chatovacích skupinách.

A přestože Tesla deklaruje, že její kamerové záznamy jsou naprosto anonymní, díky sdílení lokace se dá poměrně snadno vystopovat, o jaké konkrétní auto a potažmo i zákazníka se jedná.

Podle bývalých zaměstnanců automobilky byly podobně zneužívány i záznamy, které auto pořizovalo, když bylo vypnuté. Funkce, která už je prý zrušena, umožňovala získávat autům záznamy z garáží, dvorků a dalších míst, kam by zákazník vědomě cizí lidi nemusel chtít pouštět.

Tesla začala nabízet pivo

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám