Hlavní obsah

Úřad v Japonsku se omluvil za zaměstnance, který si chodil kupovat oběd

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jiný kraj, jiný mrav. Japonská kultura je posedlá zdvořilostmi a z toho pramenícími omluvami za sebemenší prohřešek proti formální etice. Vodohospodářský úřad v Kóbe se v televizi omluvil za svého zaměstnance, který v posledních sedmi měsících opouštěl na tři minuty v pracovní době své místo, aby si zaskočil koupit oběd do krámu na ulici.

Foto: Profimedia.cz

Zaměstnanec, který si chodil pro jídlo do krabičky (bentó), se nyní musel veřejně omluvit (ilustrační foto).

Článek

Šazai kaiken je japonský termín pro omluvnou tiskovou konferenci, na kterých se hřešící Japonci kají. Regionální televize ABC TV (Asahaki Broadcasting Corporation) odvysílala 15. června konferenci uspořádanou Vodohospodářským úřadem v Kóbe.

Šéfové úřadu se káli, že si jejich čtyřiašedesátiletý zaměstnanec během pracovní doby dovolil dojít si přes ulici pro oběd.

Jeho prohřešku si v březnu tohoto roku povšiml nadřízený a z muže nakonec vypadlo, že se podobného prohřešku od září 2017 do března letošního roku dopustil šestadvacetkrát. Celkem tak zaměstnanec státu ukrojil z pracovní doby nepovolených 72 minut.

Šílenost už i pro Japonce

„Takovýto skandál je nesmírně politováníhodný a rádi bychom vyjádřili naše nejupřímnější omluvy,“ zaznělo na svolané tiskové konferenci z úst zástupce úřadu. Přítomen byl i provinivší se úředník. Následovala úklona a informace, že dotyčný zaměstnanec byl na půl dne suspendován.

Tyto veřejné omluvy jsou pro japonskou kulturu nesmírně důležité. Význam při nich hraje nejen oznámení konkrétního potrestání, ale i volba slov, oblečení nebo dokonce délka omluvné řeči.

Je ale nutno dodat, že tohle už i sami Japonci považují za extrémní případ, který hraničí s bláznovstvím. „Uspořádat tuhle tiskovku stálo víc, než měl údajně promrhat on,“ zní jeden z umírněnějších komentářů na sociálních sítích.

Pracovní kultura Japonců je i tak pro jakoukoli jinou kulturu těžko představitelná. Téměř čtvrtina japonských zaměstnanců napracuje kolem 80 hodin přesčasů měsíčně, velice často neplacených. Na 12 procent pak stráví na přesčasech zhruba 100 hodin. K dispozici mají Japonci minimálně 20 dní dovolené, ale 35 procent z nich si ji nevybírá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám