Hlavní obsah

Unikátní souboj divokých hadů. První kamerou natočený případ kleptoparazitismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci poprvé zachytili přímý souboj hadů o potravu. Stalo se to v Kolumbii, kdy se spolu utkali o červoře dva korálovci. Jedná se o první na kameru zaznamenaný případ kleptoparazitismu (tedy snahy o ukradení kořisti) mezi hady.

Kamera poprvé zachytila souboj hadů o potravu v divočiněVideo: AP

 
Článek

Přelomové pozorování, které bylo prezentováno ve studii časopisu Herpetozoa 22. března výzkumníky Henrikem Bringsoem a Nielsem Poulem Dreyerem, zachycuje souboj dvou hadů z čeledi korálovcovití. Tato čeleď je známa tím, že všichni její zástupci jsou jedovatí.

V představení, které původně trvalo celých 17 minut, nakonec jeden z hadů kousl do svého oponenta natolik silně, že ten povolil sevření červoře, o kterého se boj vedl, a odplazil se pryč.

Zatímco v zajetí je podle výzkumníků takové chování k vidění poměrně často, ve volné přírodě se jedná naopak o velmi vzácný jev, protože pro hady operující na velkém území bývá většinou výrazně jednodušší si najít jinou kořist než se pustit do boje se stejně silným protivníkem.

Australan chránil děti před hadem, sám jeho uštknutí nepřežil

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám