Hlavní obsah

Unikátní řetízek je vyrobený ze dřeva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PELHŘIMOV

Muzeum rekordů a kuriozit v Pelhřimově vystavuje velmi vzácný řetízek na krk, který je od běžného šperku na první pohled k nerozeznání. Přitom byl vyroben ze dřeva. Pochází z dílny Rudolfa Rychty z Kopřivnice, který jej stvořil ze dřevěných špejlí.

Foto: Eva Boráňová
Článek

Zhotovení jednoho řetízku trvá asi deset dnů. Jeho miniaturní oka měří dva milimetry. Rychta je vyřezal pomocí žiletky a špendlíku a následně je zpevnil nátěrem z lepidla zředěného vodou.

Až do úplného zaschnutí však s nimi musel pohybovat, v opačném případě by se očka slepila. Pokud by se tak stalo, celá náročná výroba by začala nanovo. Rychta se díky své mistrovské práci na řetízku zapsal do České knihy rekordů.

Další exponáty

V Muzeu rekordů a kuriozit, které o prázdninách slaví deset let své existence, lze obdivovat také nejvyšší pivní láhev, kuriózní šaty ze známek, které si "ušila" Charlota Randisová z Hazlova ve svých jednašedesáti letech a na které použila sedm set různých poštovních známek.

Návštěvníci mohou vidět také kilometry nejdelší šály světa či funkční jízdní kolo celé ze dřeva.

Muzeum vystavuje rovněž stovky fotografií, které zvěčňují unikátní okamžiky, při nichž padaly rekordy zapsané v České či Guinessově knize rekordů.

Reklama

Související témata:

Související články

Eiffelovka ze sirek u svatého Víta

Eiffelovka ze sirek od Vladimíra Michny doplní na druhou polovinu prázdnin výstavu Tomáše Kordy, který v pelhřimovském kostele svatého Víta vystavuje po celé...

Výběr článků

Načítám