Hlavní obsah

Eiffelovka ze sirek u svatého Víta

Novinky, Jiří Jíra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PELHŘIMOV

Eiffelovka ze sirek od Vladimíra Michny doplní na druhou polovinu prázdnin výstavu Tomáše Kordy, který v pelhřimovském kostele svatého Víta vystavuje po celé letošní léto na šest desítek předmětů ze stejného materiálu, tedy z klasických zápalek. Michnova replika slavné dominanty Paříže měří dva a půl metru a ve vystavované sirkové verzi je největší na světě.

Foto: archiv Město Mikulov
Článek

"Dokončil jsem ji před na jaře roku 2000, v Pelhřimově jsem ji už právě před třemi roky také poprvé představil," řekl Právu Vladimír Michna z Bystřice nad Olší.

Rekordně velkou Eiffelovu věž začal stavět před přibližně šesti lety, celkem na ní strávil 936 hodin čistého času práce a použil na ni na devětatřicet tisíc zápalek. Věž, na jejíž sestavení padlo také sto čtyřiačtyřicet tub kanagomu, přivezl do Pelhřimova felicií rozloženou na tři díly.

První patro bylo nejtěžší

"Nejtěžší bylo vytvořit první patro," zavzpomínal Michna na měsíce, které věnoval stavbě své Eiffelovky. Ta je vlastně jediným pozoruhodným výtvorem z jeho dílny. Michna uvažoval podle svých slov i o tom, že postaví repliky některých slavných mostů, ale tyto plány v současnosti přinejmenším odložil.

"Nemám na ně místo," zdůvodnil prozaicky, proč u něho doma v obýváku zůstává slavná pařížská věž zatím osamocena. Michnova Eiffelovka bude k vidění v pelhřimovském kostele svatého Víta vedle předmětů Tomáše Kordy do konce srpna.

Reklama

Výběr článků

Načítám