Hlavní obsah

Umělec tři roky natáčel rozvíjející se květy

Novinky, Barbora Sirová

Rozvíjení květů rostlin je proces, který je natolik pozvolný a dlouhodobý, že jej pouhým okem nemůžeme v reálu spatřit. Člověk by ho nedokázal zaznamenat, ani kdyby květiny sledoval několik hodin v kuse. Možné to však je, a to za využití moderní techniky. Důkazem je fascinující video z dílny newyorského filmového tvůrce Jamieho Scotta.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Časosběrný záznam zachycuje proces rozvíjení květinVideo: Reuters

 
Článek

Časosběrné video, které Scott k tomuto účelu využil, zaznamenává pohyby příliš pomalé pro lidské vnímání. Cílem je „rozběhnout“ pohyb složením jednotlivých jeho fází, aby byl pozorovatelný pro lidské oko. Tímto postupem je možné zaznamenat i poměrně dlouhé časové úseky a přehrát je během několika desítek sekund.

Scott natáčel rozvíjející se květiny po dobu tří let, od září 2013 do října 2016. Záběry pořizoval ve svém bytě, na střeše jednoho z domů ve čtvrti West Village a v newyorském Central Parku. Finální snímek nazvaný „Jaro“ posléze doplnil o skladbu vážné hudby, kterou komponoval Jim Perkins.

Podle umělce má aktuální snímek kontrastovat s jeho předešlým časosběrným videem z roku 2013. To se jmenuje „Podzim“ a ve zrychleném sledu zobrazuje různé procesy odehrávající se v krajině tohoto ročního období.

Scott zveřejnil své aktuální jarní video 21. března. Od té doby má už více než půl miliónu zhlédnutí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám