Hlavní obsah

Ulice v Mexiku zčernala kvůli tisícům kosů. Žádnou paniku, říkají odborníci

Na sociálních sítích se před časem začalo šířit krátké video z Mexika, kde jsou vidět tisíce ptáků, jak sedí na ulici a na domech v rezidenční oblasti. Ihned se vyrojily spekulace, že je to předzvěst velké katastrofy, ale podle odborníků se není čeho obávat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

U videa někteří uživatelé mínili, že bylo pořízeno v japonském městě Kjóto, tomu ale neodpovídá architektura domů a také registrační značka jednoho z vozů. Agentura AP uvedla, že jde ve skutečnosti o Mexiko. Autor jí sdělil, že ho natočil 23. ledna.

Ptáci, nejspíš kosové, na záběrech klidně sedí na ulici a domech, jejich množství je ale nezvyklé, takže výjev připomíná Hitchkockův horor Ptáci.

Uživatelé internetu okamžitě spekulovali, že je to známka blížící se velké přírodní pohromy, jenže podle odborníků není důvod k panice.

„Velká hejna v městském prostředí jsou součástí běžného chování kosů,“ říká v reakci na záběry odbornice z Washingtonské univerzity Kaelie Swiftová.

A stejně reaguje pro AP i ornitolog Richard Prum, podle nějž je normální, že se ptáci „shlukují do obrovských hejn“, čímž se snaží chránit se před predátory. Podle něj může jít o část hejna, která se shromáždila před odletem na jiné stanoviště. „Vsadil bych se, že tito ptáci mají poblíž velké večerní nocoviště – možná městský park nebo hájek – kde tráví noc,“ říká.

Zatímco podle Pruma jde o kosy, Swiftová poznamenala, že ze záběrů není zřejmé, zda nejde spíše o špačky, obavy však ani podle jednoho nejsou na místě. „Myšlenka, že to předznamenává nějakou zlou událost nebo že to souvisí s něčím, co se teď ve světě děje, je naprosto scestná,“ podotýká Swiftová.

Obavy internetových uživatelů vycházejí z teze, že zvířata dokážou vycítit příchod blížící se přírodní katastrofy, typicky třeba zemětřesení. Tím se zabývají i vědci, kteří by tyto vlastnosti chtěli využít v systému včasného varování, to se ale zatím nedaří, protože zvířata cítí blížící se katastrofu pouze s předstihem několika sekund, maximálně pár minut.

Tisíce kachen způsobily dopravní zácpu

Koktejl

Konkrétně u zemětřesení jde o to, že se nejprve začnou šířit takzvané primární seismické vlny, které jsou velmi slabé, a proto je lidé necítí. Jako zemětřesení laická veřejnost označuje až vlny sekundární, které jsou již silné a mohou napáchat velké škody.

Kaelie Swiftová si nejen v této souvislosti povzdechla, že reakce na záběry ptáků na mexické ulici ukazují, jak moc jsou dnešní lidé vzdáleni skutečné přírodě.

Z nebe padají mrtví ptáci

Po sociálních sítích koluje i další video s ptáky, shodou okolností také z Mexika, konkrétně z města Chihuahua na severu země. Bezpečnostní kamera tam zachytila, jak se velké hejno ptáků doslova zřítilo k zemi. Většina jich pak zase vzlétne, ale nemálo kusů zůstane ležet na ulici mrtvých.

Toto video ve skutečnosti pochází již z února loňského roku a i o něm kolovala řada spekulací. Místní veterinář se k němu tehdy vyjádřil v tom smyslu, že je to učebnicový důkaz, jak moc je v současnosti znečištěné ovzduší, zatímco jiné hlasy v souvislosti s ním upozorňovaly na údajný ničivý vliv mobilních 5G sítí.

Odborníci však vidí příčinu jinde – hejnu migrujících ptáků podle všeho zkřížil cestu nějaký ptačí predátor, a ti pak nabrali směr k zemi v rámci rychlého úhybného manévru. A některým z nich se zkrátka nepodařilo včas zpomalit.

Hejno špačků se zformovalo do tvaru lžíce

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám